Bouw nieuwe wijk Houthaven op losse schroeven

Het aanleggen van de Houthaven, een nieuwe wijk in Amsterdam-West met tweeduizend woningen en zeventig woonboten, staat op losse schroeven. De belangrijkste investeerders komen niet over de brug of trekken zich terug.

Ton Damen
Ontwikkelaar Synchroon wil de bouw volgens projectleider Erik Meijer nu geheel op eigen kracht doorzetten. Foto ter illustratie. Beeld Thinkstock
Ontwikkelaar Synchroon wil de bouw volgens projectleider Erik Meijer nu geheel op eigen kracht doorzetten. Foto ter illustratie.Beeld Thinkstock

De twee pijlers onder de bouw van de wijk, 'een geluidsmuur' van een rij huizen tegen het lawaai van het naburige industrieterrein, en een tunnel, laten op zich wachten. De geluidsmuur komt er voorlopig niet nu één van de belangrijkste ontwikkelaars, Stadgenoot/Kristal, zich uit de Houthaven heeft teruggetrokken. De gemeente wil op haar beurt geen tunnel bouwen omdat er nog geen inkomsten uit grondverkoop voor de wijk tegenover staan.

De tunnel moet de verkeersdrukte op de Spaarndammerdijk terugdringen en de Houthaven via een park boven de tunnel met de Spaarndammerbuurt verbinden.

De problemen stapelen zich op omdat na Stadgenoot ook andere corporaties het voor gezien houden. Rochdale heeft zich teruggetrokken. De positie van Ymere is onzeker. Een woordvoerder: 'Wij hebben ontwikkelrechten voor de buurt. Maar harde verplichtingen zijn er niet.'

De Key is ook terughoudend. Een woordvoerder zegt pas later duidelijkheid te kunnen verschaffen; van het toezeggen van investeringen is in elk geval geen sprake, zegt hij.

De partner van Stadgenoot, ontwikkelaar Synchroon, wil de bouw volgens projectleider Erik Meijer van Synchroon nu geheel op eigen kracht doorzetten. De plannen hiertoe moeten volgens Meijer echter nog wel worden uitgewerkt.

Lees vandaag meer in Het Parool.

null Beeld JV / Het Parool
Beeld JV / Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden