PlusDruktemakers

'Bouw nieuwe iconische panden om centrum te ontlasten'

Amsterdam is druk, drukker, drukst. De stad stroomt over van toeristen. Om die te spreiden moeten er goede verbindingen zijn met Nieuw-West en Noord, zegt architect Winy Maas. En daar moet wat te zien zijn.

Michiel Couzy
Architect Winy Maas bedacht dit gebouw met drie andreaskruisen, dat aan het IJ zou kunnen verrijzen. Beeld Artist¿s Impression Winy Maas
Architect Winy Maas bedacht dit gebouw met drie andreaskruisen, dat aan het IJ zou kunnen verrijzen.Beeld Artist¿s Impression Winy Maas

Winy Maas, directeur van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, is zo'n dertig jaar geleden Amsterdam ontvlucht, omdat aan de Maas meer stedenbouwkundige ambities waren dan aan de Amstel. Voor een architect was Rotterdam de plek om te zijn. "Daar was ruimte om uit te pakken, in Amsterdam was alles kleinschalig," zegt Maas.

Hij komt nog vaak in Amsterdam, voor zijn werk en zijn zoon. Zodoende is de drukte in de stad niet aan hem voorbijgegaan. "Ik moest laatst in theater Frascati zijn aan de Nes. We hadden haast, dus gingen we met de auto. We moesten als een soort ijsbreker door het centrum, een claustrofobische ervaring."

MVRDV is internationaal vermaard. Het bureau tekende in Rotterdam onder meer voor de Markthal, en in Amsterdam voor de transformatie van de Silodam, het Lloyd Hotel en VUmc Cancer Center.

Voor Seoul maakte het bureau van een voormalige snelweg de 983 meter lange botanische wandelboulevard Skygarden, die het begin moet vormen van een groene transformatie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad.

"Op dit moment werken we in Amsterdam aan de verbinding van het Max Eeuweplein en het Vondelpark. Daar zitten we midden in de drukte," vertelt Maas.

De architect heeft een duidelijke visie op de aanpak van de Amsterdamse drukte. Hij wordt wel­eens gevraagd erover te spreken.

Die drukte is voor een stedenbouwkundige eenvoudig op te lossen, zegt Maas. "De 'olievlek' moet groter, een klassiek verhaal. Als we toeristen willen spreiden over de stad, moeten we zorgen voor goede verbindingen met Noord en Nieuw-West. De metro moet daarnaartoe gaan. Ook zijn goede verbindingen nodig met steden in de buurt, Zaandam bijvoorbeeld."

IJburg als uitgaansgebied
Het volgende theater- of operagebouw in de stad moet volgens de architect zijn deuren openen aan de Sloterplas, en een nieuw museum in het Amsterdamse Bos.

Maas: "Rondom stadion Arena is nog veel mogelijk. Daar zou een nieuw uitgaansgebied kunnen ontstaan dat het Leidseplein ontlast. IJburg is een beetje saai en kan ook een impuls gebruiken als uitgaansgebied."

De omgeving van het IJ, die eindelijk door Amsterdam is omarmd met onder meer het Muziekgebouw, de rechtbank en het opgeknapte Centraal Station op de ene kant en de A'DAM Toren en Eye aan de andere oever, moet in de visie van Maas uitgroeien tot een promenade van internationale allure.

Een Amsterdamse versie van het Canal Grande, zoals de publiekstrekker in Venetië, omgeven door bezienswaardigheden.

"Je zou de boulevard in een rondje om het water kunnen laten gaan. Dan groeit het IJ uit tot het waterplein van de stad, bijna kosmisch. Met daaromheen ruimte voor wonen en werken."

Winy Maas is directeur van het architectenbureau MVRDV. Beeld -
Winy Maas is directeur van het architectenbureau MVRDV.Beeld -

Daarvoor zijn iconen nodig, beeldbepalende gebouwen. De A'DAM Toren, het voormalige Shellgebouw in Noord, is een eerste aanzet. Maas heeft ter inspiratie een groot gebouw ontworpen met drie andreaskruisen. "Aan het IJ is voldoende ruimte," stelt hij.

De iconen bieden niet alleen ruimte voor woningbouw, maar zullen ook toeristen trekken, waardoor de binnenstad wordt ontlast. "Dat hebben we in Rotterdam gemerkt met de Markthal. Daar willen mensen wonen, omdat ze dan dicht bij de markt zijn. En de toeristen komen op het gebouw af."

Prachtige plas
De Sloterplas heeft volgens hem alles in zich om uit te groeien tot een publiekstrekker, ook als de zon niet schijnt.

"Die plas is prachtig ontworpen, en het park eromheen een van de mooiste dat ik ken. Daar kunnen we ook een icoon aan toevoegen. Daarbij is het sowieso goed om de discussie aan te gaan over hoogbouw in Osdorp en Geuzenveld. Ik begrijp dat niet iedereen die daar woont erop zit te wachten, maar hoogbouw kan de buurt wel verlevendigen. Amsterdam zal toch moeten verdichten om aan iedereen ruimte te kunnen bieden."

Iconen kunnen, in de visie van Maas, Amsterdammers en toeristen verleiden naar andere delen van de stad te trekken. "Laten we niet bang zijn. Door iconen te bouwen, kunnen we de stad ophangen aan nieuwe bakens."

Zomerserie

Dit is de derde aflevering van een serie van zes die de komende weken op zaterdag in de krant verschijnt. Volgende week: Bas Obladen, bouwadviseur in ruste, wil dat de stad ondergronds gaat.

Lees ook deel 1: 'Stop met klagen over toerisme. Vroeger is voorbij'

En deel 2: 'Massapsycholoog: overlast toerisme is overschat probleem'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden