Bouw longstayhotel Jan Pieter Heijestraat afgewezen

De Raad van State heeft het bouwplan voor een nieuw appartementenhotel aan de Jan Pieter Heijestraat in Oud-West afgewezen. Zij vindt dat de gemeente de toename van de parkeerdruk en de veiligheidsrisico's niet goed heeft berekend.

Ton Damen
In 2009 werden 35 sociale huurwoningen gesloopt, toen nog om plaats te maken voor koopwoningen. Beeld Marc Driessen
In 2009 werden 35 sociale huurwoningen gesloopt, toen nog om plaats te maken voor koopwoningen.Beeld Marc Driessen

Dit heeft de raad bepaald in een deze week bekend geworden 'tussenuitspraak' in een zaak die door de Huurdersvereniging Oud-West (HOW) is aangespannen tegen de gemeente Amsterdam. De gemeente krijgt zes weken de tijd om nieuwe berekeningen in te dienen.

Het betekent een nieuwe patstelling waardoor deze locatie, die bekend staat als 'het Gat van de Kinkerbuurt' nog langer leeg staat. De plek, waar 39 woningen werden gesloopt, ligt sinds 2007 braak. Bewonersgroepen bepleiten sinds die tijd voor woningbouw en er ligt ook al een vergund bouwplan voor 21 ouderenwoningen dat volgens de projectontwikkelaar destijds financieel niet uitvoerbaar bleek.

Daarna omarmde de gemeente tot teleurstelling van omwonenden het plan voor een hotel met 55 kamers, een grote supermarkt en een café op de begane grond.

Autoverkeer
Amsterdam betoogde steeds dat het bouwplan niet significant veel autoverkeer uitlokt, wat de huurdersvereniging wel verwacht. De rechter stelt nu dat de gemeente dat onvoldoende heeft onderbouwd. Zij meent dat het hotel wel nieuwe verkeersstromen zal aantrekken.

Hetzelfde geldt voor de verkeersveiligheid, die volgens huurders en hun advocaat Henri Sarolea vermindert, maar volgens de gemeente niet. Ook dat zou Amsterdam volgens de rechter beter moeten aantonen.

Volgens de rechter heeft de gemeente de Huurdersvereniging in deze zaak ook onvoldoende gelegenheid tot wederhoor gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden