Bouw je eigen feestje in Noord bij Enkeltje Amsterdam

Hij is op grote afstand al te zien, de witte circustent bij het NDSM-terrein waar De Toneelmakerij vanaf vandaag Enkeltje Amsterdam speelt. Een theatraal doe-het-zelffeest, meer dan alleen een voorstelling. Een project met een actieve rol voor de bezoeker, van alle leeftijden.

Hans Smit
Ook Ajax is verweven in een voorstelling Beeld Sanne Peper
Ook Ajax is verweven in een voorstellingBeeld Sanne Peper

'Ik heb altijd al iets met een tent willen doen. Mijn zoon zei: 'Nou mam, is het er toch nog van gekomen.' En ik dacht: ja verdomd!"

Artistiek leider Liesbeth Coltof loopt vol enthousiasme door de enorme circustent die de Toneelmakerij heeft laten opzetten in Noord. "Hier is het babypark voor de allerkleinsten, met wolken op de grond en bloemetjes uit het dak. Alles staat op z'n kop." We gaan een deur door en komen in een ruimte met landkaarten aan de muur en teksten over de rechten van de mens.

Vlag
Coltof: "Kijk, dit is het stadhuis, we gaan hier de nieuwe vlag van Amsterdam maken met 216 vakjes waar je een wens voor de stad in mag schrijven. En hier ligt het Wetboek Enkeltje Amsterdam. Daar hebben kinderen al dingen in geschreven tijdens lessen die we als voorbereiding op scholen hebben gegeven. Over milieu, dieren, maar ook over geluk, bijvoorbeeld: 'Per dag minimaal één uur lachen'. Tijdens Enkeltje Amsterdam wordt dit boek alleen maar dikker. Iedereen kan er dingen in schrijven."

Terwijl de EU-landen onder voorzitterschap van Nederland nadenken over de toekomst van Europa, betrekt De Toneelmakerij kinderen in Enkeltje Amsterdam bij de toekomst van hun stad.

Noord
Coltof: "Wat we hier in de tent gaan doen is wel echt gebaseerd op dingen die spelen in Noord. We hebben enorm veel onderzoek gedaan. Hoe leven mensen samen, wat zijn de spanningen en de plezierige kanten?"

In het hart van de tent ligt het 'stadsplein', met twee grote tribunes. In de nok hangt wit wasgoed te drogen, als waren we in een Italiaanse volkswijk, maar de voorstelling Verzetsgroep Noord is zo Amsterdams als maar kan, geregisseerd door Paul Knieriem.

Koffiehuis
Knieriem: "Het is een verhaal over een koffiehuis in Noord met een sterke sociale functie. Iedereen komt elkaar daar tegen. Dan dreigt het koffiehuis verkocht te worden, die verzetsgroep probeert dat te voorkomen. Het moet een voorstelling worden over solidariteit en hoe iedereen samenwerkt om dat koffiehuis te behouden".

Coltof: "Ad de Bont heeft onze research gebruikt als basis voor de tekst van de voorstelling, maar er zijn veel meer auteurs bij Enkeltje Amsterdam betrokken. Studenten van de HKU hebben acht hoorspelen geschreven over Noord. Die kun je op verschillende plekken in de tent beluisteren. Eentje over hangbejaarden bijvoorbeeld. En over Asterdorp. Noord was best een hechte gemeenschap, die nu wordt overspoeld door de 'nieuwelingen' zoals de oude Noorderlingen dat zeggen en daardoor verandert Noord heel erg."

Hoorspel
Knieriem: "Eén hoorspel gaat over twee jongens die een hond gijzelen van een meisje dat hier nieuw komt wonen omdat ze willen dat ze oprotten met al die festivals en zo."

Coltof: "En nu komt De Toneelmakerij ook nog eens met een tent, maar de mensen die wij gesproken hebben vinden het allemaal super, toch, Paul?"

Knieriem: "Er zijn gigantisch veel scholen uit Noord die naar het project komen kijken, dus na alle aanmeldingen die we al hebben gehad kan de conclusie alleen maar zijn dat ze op zijn minst heel erg benieuwd zijn."
Ruim 2500 scholieren zullen de komende weken Enkeltje Amsterdam bezoeken. In totaal rekent de Toneelmakerij op 7500 bezoekers, en zeker niet alleen uit Noord.

Coltof: " Ik hoop dat we mensen uit Noord bereiken die anders niet naar het theater gaan. Voor wie die stap over het IJ gewoon te groot is. En ik wil aan al het andere publiek laten zien van 'Kijk, dat is dit stadsdeel, dit zijn de mensen die hier leven.'"

"Je bent hier drie uur en daarin kun je gewoon je eigen programma samenstellen. Naar de voorstelling kijken, naar hoorspelen luisteren maar ook zelf actief zijn. Daarachter is een ruimte waar je je eigen stad kunt bouwen met touw en hout en karton. Daar verwacht ik heel veel van. Ja! Een soort straattheater! We willen eigenlijk een beetje tornen aan onze eigen regels die we hebben, snap je, dat het tijdens een voorstelling stil moet zijn. We moeten maar zo goed zijn dat het vanzelf stil is."

Enkeltje Amsterdam - De Toneelmakerij i.s.m. De Krakeling en HKU. Zondag 15/5 t/m 12/6, NDSM-terrein. Kaartjes zijn hier te koop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden