update

Bouw Centrumeiland IJburg kan van start

De uitbreiding van de Amsterdamse vinexwijk IJburg kan beginnen. Het college van b. en w. heeft woensdag groen licht gegeven voor de bouw van 1300 woningen op het vierde eiland van IJburg.

ANP / redactie
Het Centrumeiland op archiefbeeld uit juli 2015. Beeld Peter Elenbaas
Het Centrumeiland op archiefbeeld uit juli 2015.Beeld Peter Elenbaas

Het grootste deel van de woningen, 70 procent, zijn zelfbouwwoningen. Ook wordt een school, een huisartsenpost en een kinderdagverblijf gebouwd. Er komen goede routes voor fietsers, voetgangers en hardlopers. Ook wordt het de eerste energieneutrale woonwijk van Amsterdam.

"Centrumeiland is een proeftuin voor de Bewegende Stad: we richten het eiland zo in dat Amsterdammers gestimuleerd worden om te bewegen. Denk hier bij aan stranden, routes om te wandelen en hardlopen en voldoende ruimte voor kinderen om te spelen," aldus wethouder Eric van der Burg (Grondzaken).

Experiment
Na de zomer worden de eerste 355 woningen op de markt gebracht, waarna begin 2018 de bouw kan beginnen. In 2026 is het Centrumeiland
naar verwachting klaar.

Een deel van de woningen, 20 procent, is bestemd voor sociale huur. Daarvan wordt een deel gebruikt voor een experiment waarbij sociale huurders hun eigen huis kunnen ontwerpen en beheren. Om hoeveel huizen dat precies gaat kon een woordvoerder van de gemeente niet zeggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden