Bouterse zet verhouding Nederland op scherp

Desi Bouterse zwaait naar het publiek, nadat hij is beëdigd tot de nieuwe president van Suriname. Foto ANP Beeld
Desi Bouterse zwaait naar het publiek, nadat hij is beëdigd tot de nieuwe president van Suriname. Foto ANP

PARAMARIBO - Desi Bouterse heeft meteen bij zijn installatie als president van Suriname de verhouding met Nederland op scherp gezet. Een goede buur is beter dan een verre vriend, aldus Bouterse in zijn toespraak, waarin hij alle aanwezige ambassadeurs bedankte voor hun aanwezigheid, behalve de Nederlandse vertegenwoordiger Aart Jacobi.

Tergend langzaam noemde de president Desi Bouterse in zijn inaugurele rede in Paramaribo de namen en titulatuur van de aanwezige ambassadeurs in de zaal, en iedereen telde mee. Frankrijk, India, China, de Verenigde Staten, Indonesië: alle gezanten kwamen voorbij - behalve Jacobi.

Deze bestudeerde in zijn stoel langdurig de conditie van zijn vingernagels, zat de ceremonie uit en liet zich meteen na afloop door zijn chauffeur naar de ambassade rijden, de militaire parade latend voor wat zij was.

De diplomatieke klap in het Nederlandse gezicht was het gevolg van een meningsverschil over de aanwezigheid van de ambassadeur tijdens de installatie van Bouterse als president. De uitnodigingen waren eerder deze maand door de regering-Venetiaan verstuurd. Het ka binet van Bouterse stelde geen prijs meer op de komst van Jacobi, nadat de Nederlandse regering in een reactie op de verkiezingsuitslag weinig subtiel had herinnerd aan de celstraf die de grote winnaar nog diende uit te zitten in Nederland.

De voorspelling dat Nederland en Suriname onder Bouterse een periode van diplomatieke vrieskou tegemoet gaan, werd donderdag meteen na het omhangen van de ambtsketen werkelijkheid. In een rede van Caribische lengte maakte de nieuwe president duidelijk dat hij kiest voor een kleinere rol voor Nederland en meer aandacht heeft voor de betrekkingen in de eigen regio.

''Een goede buur is beter dan een verre vriend,'' aldus Desi Bouterse na zijn installatie als president van Suriname. ''Wij weigeren om in de toekomst meer oog te hebben voor wat zich aan de Noordzee afspeelt dan voor wat wij met onze buren kunnen delen.''

Suriname zal zich richten op de buurlanden Brazilië, Frans-Guyana, Venezuela en het Caribisch gebied. Bouterse herinnerde aan de rijkdommen in de bodem van Suriname en beloofde deze voortaan ten goede te zullen laten komen aan het hele volk.

Met de Surinamers in Nederland zal een intensieve samenwerking worden opgezet. Bouterse kondigde een versoepeling van de visumregeling aan en deed een beroep op zijn landgenoten overzee om een bijdrage te leveren aan de opbouw van Suriname. ''Dit is onze opdracht: in eenheid optrekken naar duurzame vooruitgang.''

Opvallend was de aankondiging van een 'Kruistocht tegen corruptie'. Hoewel internationaal onderzoek aantoont dat de corruptie onder het presidentschap van Ronald Venetiaan aanzienlijk is verminderd, sprak Bouterse over de noodzaak van een niet-aflatende strijd tegen alle vormen van corruptie.

Over zijn omstreden nalatenschap uit de jaren tachtig en negentig sprak Bouterse met geen woord. (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden