Update

Bouterse: we hebben grandioos gewonnen

PARAMARIBO - ''We hebben grandioos gewonnen.'' Dat zei oud-legerleider Desi Bouterse woensdag in een reactie op de zege van zijn Mega Combinatie in de parlementsverkiezingen, aldus de Surinaamse krant De Ware Tijd. De Mega Combinatie, waarbinnen de NDP van Bouterse de grootste partij is, won in de verkiezingen van dinsdag 23 van de 51 zetels in het parlement (Nationale Assemblee).

De grote verliezer was het Nieuw Front van president Ronald Venetiaan, die volgens de voorlopige uitslagen veertien zetels in het parlement krijgt. Vijf jaar geleden waren dat er achttien. Venetiaan herhaalde zijn al voor de verkiezingen ingenomen standpunt dat hij niet met de Nationale Democratische Partij (NDP) wil samenwerken zolang Bouterse daarin een prominente rol speelt.

Op de eigen website nam de NDP woensdag alvast een voorschot op een zege bij de presidentsverkiezingen komende zomer. Om door het parlement tot president te worden gekozen, heeft een kandidaat een tweederdemeerderheid nodig.

Als dat na twee ronden niet is gelukt gaat de Verenigde Volksvergadering een president kiezen. Die volksvergadering bestaat uit het parlement, de districtsraden en de ressortraden. Een presidentskandidaat heeft dan genoeg aan de helft plus een van de stemmen. In totaal telt de volksvergadering 919 leden. Volgens de NDP heeft de Mega Combinatie 544 zetels gewonnen in de districtsraden en de ressortraden. ''Conclusie: wi wini (wij winnen: red)'', stelt de NDP op de website.

Het is nog niet zeker of Bouterse een gooi gaat doen naar het presidentschap. Vijf jaar geleden schoof hij partijgenoot Rabin Parmessar naar voren. Die legde het bij een stemming in de Verenigde Volksvergadering af tegen Venetiaan. (ANP)

Desi Bouterse omringd door journalisten. ANP Beeld
Desi Bouterse omringd door journalisten. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden