'Bouterse verschijn!'

AMSTERDAM - Met het begin van het proces tegen de verdachten van de Decembermoorden in Suriname is een stap naar gerechtigheid gezet. Maar de afwezigheid van hoofdverdachte Desi Bouterse bij het proces leidt tot onbegripDat bleek zaterdagavond in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam. Daar vond de 25ste herdenking plaats van de dood van vijftien Surinamers op 8 en 9 december 1982 onder het militaire bewind van Desi Bouterse in Fort Zeelandia. Op 30 november begon in Suriname eindelijk de rechtszaak waar de nabestaanden vele jaren voor hebben gestreden.

Jaar na jaar spraken de aanwezigen tijdens de herdenking de hoop uit dat het proces snel zou beginnen. Nu is het dan zover.

''Bang kuiken Bouterse, waar was je op vrijdag 30 november jongstleden? Kom tevoorschijn en verklaar eindelijk wat je ertoe heeft gebracht om in de nacht van 7 op 8 december vijftien jongemannen van hun bed te lichten, naar Fort Zeelandia te brengen, te martelen en letterlijk kapot te schieten?'', dat zei Nirmala Rambocus, de zus van de vermoorde Soerendre Rambocus.

De bijeenkomst begon zaterdagmiddag bij het Surinaamse consulaat in Amsterdam met een stille fakkelwake. Vervolgens legden de aanwezigen bloemen bij de herdenkingsplaquette aan de zijmuur van de Mozes en Aäronkerk waar de namen van de slachtoffers op staan.

Tijdens de bijeenkomst spraken ook de Tweede Kamerleden Kathleen Ferrier (CDA) en John Leerdam (PvdA) en D66-voorman Alexander Pechtold. Leerdam produceerde en regisseerde het theaterstuk 'De Tranen van Den Uyl' over de Decembermoorden. Advocaat Gerard Spong, die zeven jaar lang de Surinaamse regering adviseerde over het proces, gaf nog een toelichting over de stand van zaken.

Hij zei dat het niet lang meer zal duren voordat Bouterse wordt gearresteerd. ''Dan zal hij achter slot en grendel verdwijnen en dat moet heel lang duren. De moordenaars voelen nu de hete adem van de rechtsstaat in hun nek en dat is maar goed ook.''

Volgens Spong zijn er de afgelopen jaren ''duizenden en duizenden'' manuren gestoken in de voorbereiding van het proces. ''Van elk slachtoffer weten we nu vrij exact hoe hun laatste minuten zijn geweest. Hun laatste stappen, wie op welke plek is vermoord en met hoeveel kogels. De rekening wordt nu gepresenteerd aan de moordenaars.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden