Bouterse snel voor rechter

AMSTERDAM - De Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse en zijn medeverdachten van de Decembermoorden moeten zich nu snel voor de krijgsraad verantwoorden.Het Hof van Justitie in Suriname heeft de bezwaarschriften van Bouterse afgewezen.

In december 1982 werden vijftien prominente tegenstanders van het militaire regime van Bouterse om het leven gebracht.

Volgens advocaat Gerard Spong, adviseur van het openbaar ministerie in Suriname, kan het proces op korte termijn beginnen. ''Alles staat daarvoor klaar. Psychologisch gezien is dat ook verstandig. Volgende week zou al kunnen.''

Het proces begint volgens Spong in elk geval vóór 15 augustus; dan gaat het reces van de krijgsraad in.

Speciaal voor het proces is net buiten Paramaribo een beveiligde rechtszaal ingericht. Wegen bij de zaal worden afgezet. ''Aanhangers van Bouterse zullen dit proces niet zien zitten,'' aldus Spong. Bouterse heeft altijd gezegd niet naar het proces te zullen komen, maar de krijgsraad kan hem via een zogeheten bevel tot medebrenging dwingen. Dan wordt hij opgehaald door de politie.

Het proces is niet alleen belangrijk voor het land zelf, maar ook voor het internationale aanzien, zegt Spong. ''Het is een lakmoesproef voor de rechtstaat. Als Suriname dit proces in goede banen leidt, verhoogt dit het internationale aanzien van het land.''

Lees vandaag verder in de krant:

'Suriname kan zijn blazoen oppoetsen'

AMSTERDAM - Oud-legerleider Desi Bouterse en zijn medeverdachten staan binnenkort in een Surinaamse 'bunker' terecht voor de Decembermoorden in 1982. Advocaat Gerard Spong, sinds 2000 adviseur van het openbaar ministerie in Suriname, reageert.

Probeer nu Het Parool

REACTIES

OGV ingenomen met oordeel hof in Bouterse-zaak

PARAMARIBO - De Surinaamse Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), die nabestaanden vertegenwoordigt van de Decembermoorden, heeft woensdag ingenomen gereageerd met het oordeel van hof over ex-legerleider Bouterse. Voorzitter Betty Goede zei ''wakker te zijn te geworden met goed nieuws''.

Haar organisatie was er in hoge mate verantwoordelijk voor dat de Surinaame justitie in actie kwam tegen Bouterse kort voordat de zaak rond de Decembermoorden zou verjaren.

Zowel bij Goede als bij andere betrokken Surinamers is er wel twijfel of een zaak voor de krijgsraad tegen de ex-legerleider snel kan beginnen. Vanaf medio augustus ligt het justitiële systeem in Suriname plat wegens reces. Het zal dan ook wel snel oktober zijn voordat er een begin kan worden gemaakt met een proces, vreest Goede. (ANP)

'Wreedheden zullen tijdens proces aan het licht komen'

AMSTERDAM - Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname stelt dat tijdens het proces tegen de verdachten van de Decembermoorden aan het licht zal komen welke wreedheden indertijd zijn begaan. ''Tijdens de behandeling van de zaak zullen de ogen van veel mensen ogen gaan'', liet Hoost donderdag weten.

Hoost stelde dat het voor hem niet als een verrassing kwam dat het Hof van Justitie in Suriname de bezwaarschriften heeft afgewezen van oud-legerleider Dési Bouterse en andere verdachten tegen hun vervolging. ''Het is alleen jammer dat het zolang moet duren voordat Bouterse voor het hof wordt gesleept'', zegt Hoost. ''De moordenaar moet berecht worden. Ook al haalde hij zelf niet de trekker over. Hij had wel de politieke en militaire verantwoordelijkheid.''

Hoost voorspelt dat Bouterse alles zal doen om uit de gevangenis te blijven en indien nodig keer op keer in beroep zal gaan. ''Maar als hij ooit in Suriname zal worden vrijgesproken, zal ik dat als democraat accepteren. Dat zal dan wel met tranen in de ogen zijn.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden