Update

Bouterse reageert luchtig op beschuldiging moord

Desi Bouterse heeft twee slachtoffers persoonlijk doodgeschoten. Dat zegt Ruben Rozendaal, getuige in het proces van de decembermoorden, onder ede tijdens de zitting van de Krijgsraad. Bouterse heeft laconiek op die beschuldigingen gereageerd.

Desi Bouterse. Beeld ANP
Desi Bouterse.Beeld ANP

Dat meldt de Surinaamse krant Star Nieuws. Bouterse verzekerde zijn aanhang dat hij een kind van God is en dat niets hem zal treffen, aldus de krant.

Godfather
'Desi Bouterse heeft Cyrill Daal en Soerindre Rambocus persoonlijk doodgeschoten. Hij was mijn boezemvriend en heeft vaker met me gesproken over de Decembermoorden. Ik was zijn vertrouweling. Bouterse kan vergeleken worden met de Godfather', zei Rozendaal volgens Star Nieuws.

Rozendaal is de enige getuige die een belastende verklaring heeft afgelegd over Desi Bouterse. Die is nu president van Suriname, maar hij is ook de belangrijkste verdachte in het strafproces. Bouterse en achttien anderen worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982 in Fort Zeelandia. Daal en Rambocus behoorden tot de slachtoffers.

Amnestiewet
De getuigenis komt op de dag dat het parlement in Suriname een amnestiewet voor de Decembermoorden in behandeling zou nemen. Volgens critici is dit een poging van Bouterse om te ontsnappen aan het proces want als de wet wordt aangenomen, zal het lopende strafproces worden stopgezet.

De vergadering gaat vandaag echter niet door, maakte de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) bekend. De reden daarvoor is dat het vooronderzoek van deze wet niet is afgerond, meldt de voorzitter, een lid van de Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse.

Eerder op dag werd gezegd dat er niet genoeg parlementsleden aanwezig waren om een vergadering uit te kunnen schrijven. Ook Radjkoemar Randjietsingh, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij Nieuw Front, bevestigde tegenover het ANP dat er niet genoeg DNA-leden getekend hadden om aan de vergadering deel te nemen. 'Dat het vooronderzoek niet zou zijn afgerond, is een onwaarheid. Er was gewoon geen quorum. Maar dat willen ze blijkbaar niet officieel bekendmaken', zei Randjietsingh.

'Voorgelogen'
Ruben Rozendaal verklaart dat Bouterse vanaf 7 december tot 8 december 's middags in het Fort was. 'Ik heb lijken gezien om half zes in de ochtend op 8 december. (...) Hij heeft ons voorgelogen dat er een coup zou plaatsvinden en de mensen daarom opgehaald moesten worden. Ik heb hem toen geloofd, maar achteraf blijkt dit niet waar te zijn.'

'Dit is geen militaire actie. Het zijn gewoon brute en laffe moorden geweest. De mensen zijn uit bed gehaald en naar Fort Zeelandia gebracht. Mensen zijn als beesten behandeld.'

Deze moordpartij vond plaats 2 jaar nadat een groep van 16 militairen onder leiding van Bouterse de macht in Suriname had overgenomen via een militaire coup.

Archieffoto uit 1982. Rechts Soerindre Rambocus. Beeld ANP
Archieffoto uit 1982. Rechts Soerindre Rambocus.Beeld ANP
Archieffoto van Desi Bouterse uit 2006. Beeld ANP
Archieffoto van Desi Bouterse uit 2006.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden