Boudisque haalt de veertig niet
AMSTERDAM - Platenzaak Boudisque gaat na bijna veertig jaar sluiten. De muziekverkoop in de winkel is zodanig teruggelopen, dat openhouden geen zin meer heeft. Bovendien zal de eigenaar van het pand op de hoek van de Haringpakkerssteeg en de Nieuwendijk de huur fors verhogen. Het personeel wordt ontslagen.Boudisque geldt, met Concerto in de Utrechtsestraat, als de belangrijkste speciaalzaak voor muziek en dvd's in Amsterdam.
De laatste jaren lopen de muziekverkopen gestaag terug. ''Het begon vorig jaar met de reggae en de hiphop,'' zegt eigenaar Richard van der Veen. ''Maar ook pop en metal verkocht steeds slechter.''
''Eerst haakten de mensen af die vijf, zes cd's per jaar kopen van artiesten als Mariah Carey. Maar nu lijkt ook de fanatieke muziekliefhebber voor illegaal downloaden te kiezen.''
Kon de dalende cd-verkoop dat tot voor kort worden gecompenseerd met dvd-verkopen, nu dalen ook die. ''Vorig jaar is de prijs van dvd's sterk omlaag gegaan, maar de kosten bleven hetzelfde.''
Op 1 maart loopt het huurcontract af dat Boudisque heeft met de eigenaar van het pand, het naastgelegen Victoriahotel. Die wilde de kantoren van Boudisque, boven de winkel, zelf in gebruik nemen. ''Kantoren en goederenontvangst zouden deels op de plek van de winkel moeten komen, wat ons veel vierkante meters zou kosten, terwijl de huurprijs hetzelfde zou blijven.'' Onder die voorwaarde kon Van der Veen naar eigen zeggen niet voor vijf jaar bijtekenen.
''We hebben natuurlijk gedacht aan een verhuizing, maar dat raadde onze accountant ook af. Of een cd-speciaalzaak als de onze elders in Amsterdam wel haalbaar is, is sterk de vraag.''
De vestiging in Utrecht, een dvd-zaak in Nijmegen en de groothandel worden vooralsnog voortgezet. In Utrecht zijn de cd-verkopen nog altijd goed en speelt de komende tijd geen huurverhoging. Vanuit Utrecht wordt ook de webwinkel bestierd, die eveneens zal blijven bestaan.
Boudisque Amsterdam is ondergebracht in een aparte bv, die niets met de activiteiten elders te maken heeft, maar wel onder dezelfde holding valt. Om die reden heeft het CWI ook een ontslagvergunning voor vijf man winkelpersoneel verleend, en loopt een aanvraag voor de rest.
Boudisque zal door de sluiting net niet zijn veertigjarig bestaan halen. De zaak opende in 1968 in de Haringpakkerssteeg, in de bocht van de Nieuwendijk, als verlengstuk van fotozaak Holst in dezelfde steeg. Medewerker Ruud Jacobs mocht er platen gaan verkopen.
In die tijd lag er hoogpolig tapijt op de grond en tegen de muren en blowde het personeel vrolijk met de klanten mee. De zaak scoorde in de beginjaren vooral met semi-legale bootlegs van liveconcerten van onder anderen Bob Dylan en de Rolling Stones, maar werd pas echt succesvol toen het zich na 1970 ging specialiseren.
Boudisque begon zelf platen uit Engeland en de VS te importeren, maar het personeel reisde ook zelf af om in het buitenland grote partijen tweedehands en daar geflopte platen te kopen. Daardoor kon Boudisque platen verkopen waarop de reguliere handel nog maanden moest wachten.
Met de opkomst van de punk en de new wave in de jaren zeventig vestigde Boudisque zijn naam als dé platenzaak van Nederland. De zaak werd de Europees licentiehouder van grote Britse indielabels (onafhankelijke labels, red.) als Rough Trade en Factory. Het succes werd zo groot, dat met platenlabel Virgin een eigen distributiebedrijf, Megawinkel, werd opgezet, dat begin jaren negentig met 2Unlimited grote successen haalde.
Ook begon Boudisque met eigen platenlabels als Torso, Megadisc, Plurex en Go Bang!, waarop Amsterdamse bands als Quazar en Tröckener Kecks, maar ook internationale bands als The Ramones, The Smiths en Einsturzende Neubauten werk uitbrachten. Op het hoogtepunt zette de holding jaarlijks negen miljoen euro om en werkten er vijftig mensen.
Begin jaren negentig sleurde de val van Virgin ook Megawinkel mee en in de nasleep daarvan ging in 1994 ook Boudisque failliet. Jacobs maakte een doorstart, maar verkocht de zaak twee jaar later aan oud-medewerker Richard van der Veen. Twee jaar geleden vierde de zaak zijn 38-jarig bestaan met optredens van de Amsterdamse oud-labelgenoot Quazar.
www.boudisque.nl
Slachting onder platenzaken
AMSTERDAM - Boudisque behoort tot een hele rits platenzaken die het hoofd niet langer boven water kan houden.
In december ging Brutus, even verderop in de Molsteeg, dicht. De omzet van de zaak was nog maar vijftien procent van de omzet in 2000.
De stad telde in 1995 volgens O+S 119 muziekzaken. In 2006 waren dat er nog 78. Vooral begin deze eeuw ging het hard. In 2001 sloten tien zaken de deuren, in 2003 dertien. Of het nu een topveertigwinkel (Musicland, Ferdinand Bolstraat), een speciaalzaak (Rhythm Import, Nieuwe Nieuwstraat) of tweedehandszaak (Plaatboef, Rozengracht) is, muziekwinkels lijken ten dode te zijn opgeschreven.
''In 1997 hadden we nog ruim 1400 leden in Nederland,'' zegt Theo van Sloten van brancheorganisatie NVGD. ''Nu nog 981. Die daling zal nog wel een tijdje doorgaan. Vooral als je een algemene cd-zaak bent, heb je het nu heel moeilijk.''
Zaken die het wel overleven, houden het hoofd met moeite boven water. ''De omzetten staan onder druk. Niet alleen door illegaal downloaden of het kopiëren van cd's, ook omdat het aanbod van amusementsproducten als games en mobieltjes veel groter is geworden. Een euro kan je maar één keer uitgeven.''
Ketens doen het wel goed. Free Record Shop meldt zelfs een omzetstijging van twintig procent in 2007 - ook met de verkoop van muziek en dvd's zette het bedrijf, meer om. ''Ketens hebben het voordeel dat ze groot kunnen inkopen, waardoor de inkoopprijs laag blijft.''
undefined