PlusTen Slotte

Boudewijn Dwars (1951-2017): Chirurg met charisma en geduld

Een 'warme vaderfiguur' was hij, en bovendien een onmisbare collega bij Medisch Centrum Slotervaart. Chirurg ­Boudewijn Dwars overleed op 19 november op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Boudewijn Dwars. 'Een docent in hart en nieren' Beeld Linda Grool
Boudewijn Dwars. 'Een docent in hart en nieren'Beeld Linda Grool

"Dwars maakte echt contact met patiënten en collega's, en ging voor hen door het vuur. Dat maakte dat iedereen hem vertrouwde," zegt collega Sjoerd Bruin (45). Toen Bruin tientallen jaren geleden als coassistent Dwars ontmoette, klikte het meteen. "Kom jij maar als assistent chirurgie werken," zei hij tegen de toen twijfelende jonge dokter, en zo geschiedde.

Dwars was een getalenteerd chirurg 'van de oude stempel'. "Hij kon namelijk alles," zegt Bruin. Zijn aandachtsgebied varieerde van vaatchirurgie tot traumatologie tot schildklieroperaties, waarbij zijn grote 'hobby' de liesbreukchirurgie was.

Dwars was een van de eerste artsen in Nederland die kijkoperaties bij liesbreuken uitvoerde, waardoor er niet meer gesneden hoefde te worden. "Daardoor hadden patiënten veel minder pijn en kwamen ze sneller op de been," zegt Bruin. "Hij was echt een pionier op dit gebied."

Naast de operatiekamers was Dwars actief in de bestuurlijke wandelgangen van het MC Slotervaart. Zo was hij voorzitter van het bestuur van de medische staf en zat hij in de centrale opleidingscommissie. Daarnaast was hij opleider van jonge artsen. "Hem kon je alles vragen, en zijn enthousiasme en geduld raakten nooit op," zegt Bruin, die nu zelf opleider is in het MC Slotervaart. "Hij was een docent in hart en nieren," zegt hij.

Groot hart
Zijn vrouw Rookje Sjouke-Dwars (59) beaamt dit volledig. Ze is bedrijfsarts en leerde Dwars twintig jaar geleden kennen. "Tot op zijn sterfbed was hij nog aan het leren," vertelt ze.

Sjouke-Dwars noemt hem de liefde van haar leven. Dat hij bij iedereen het beste naar boven haalde, was misschien wel de voornaamste reden. Volgens haar gebeurde dit door zijn vertrouwen en onvoorwaardelijke liefde voor anderen. "Een charismatische man, met een groot hart voor het leven," zo beschrijft ze hem.

Dwars had naast zijn werk ook een passie in de keuken. Bruin herinnert zich de vakanties en uitjes waarbij de culinaire liefde van Dwars naar boven kwam. "Wij genoten altijd als hij weer aankwam met verse olie van de olijfbomen van zijn zus in Italië."

Ondanks zijn ziekte was Dwars volgens Sjouke-Dwars nooit bang. "Hij ging echt voor het leven. We zullen hem ontzettend missen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden