PlusFilmrecensie

Botte bijl én ondeugende kwinkslag in het kantoortje

Rode draad in So Help Me God is een onderzoek naar de dader in een decennia oude dubbele moord door onderzoeksrechter Anne Gruwez. Maar het echte hart van de film ligt in de losse gesprekken met verdachten, getuigen en daders in haar kantoortje.

Joost Broeren-Huitenga
null Beeld So Help Me God
Beeld So Help Me God

"Volgens Napoleon was de onderzoeksrechter de machtigste functionaris van het rijk - laten we dat maar eens demonstreren," zegt Anne Gruwez lachend, terwijl ze de agent die haar chauffeurt maant om de zwaailichten aan te zetten.

Inderdaad: ­deze zacht gezegd onconventionele Brusselse onderzoeksrechter neemt het niet altijd even nauw met de ­regeltjes.

Als spil in het gerechtelijk onderzoek hebben onderzoeksrechters verregaande bevoegdheden: ze ondervragen en verhoren verdachten en getuigen, verzamelen bewijs, doen fysiek onderzoek.

Slecht idee
In België staat de rol van die onderzoeksrechter overigens ernstig ter discussie sinds ­minister van Justitie Koen Geens ­afgelopen januari zijn voorstel voor een nieuw wetboek van strafrecht presenteerde, waarin de rol van de onderzoeksrechter flink zou worden ingeperkt.

Tussen de regels door lijkt So Help Me God, de documentaire over Gruwez van de Waalse regisseurs Jean ­Libon en Yves Hinant, te tonen wat een slecht idee dat zou zijn.

De film toont enkele gruwelijke elementen van het onderzoek en draait uiteindelijk om de serieuze ondertoon van Gruwez' werk, maar slaat daarbij een verfrissend luchtige toon aan, die past bij de buitenissige Gruwez.

Ondeugende kwinkslag
Rode draad is een onderzoek van Gruwez en haar rechercheurs naar de dader in een decennia oude dubbele moord. Maar het echte hart van de film ligt in de losse gesprekken met verdachten, getuigen en daders in haar kantoortje.

Daarbij neemt ze ­bepaald geen blad voor de mond: wie haar vijandig benadert kan een sneer terug verwachten en bij zware ­gesprekken heeft ze na afloop een ­ondeugende kwinkslag paraat.

Voor politiek correcte praatjes heeft ze sowieso weinig geduld. "Het is een stuk goedkoper als u meteen sterft, in plaats van dat we u à 150 euro per dag in de gevangenis stoppen," rekent ze een drugsverslaafde recidivist droogjes voor." Maar dat is niet het doel."

Maar dwars door die botheid heen zien we een grote dosis empathie, en een geloof.

So Help Me God

Regie Jean Libon, Yves Hinant
Te zien in De Balie, Het Ketelhuis, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden