PlusTheater

Botanical Wasteland is als een hallucinante trip

De performance-installatie Botanical Wasteland is als een hallucinante trip. Toch is de kijkervaring niet zo verontrustend als de makers voor ogen lijken te hebben gehad. 

Het lijkt een paradijselijke tuin, maar tussen het groen krioelen restafval en vreemde creaturenBeeld MARK DAVID

Het publiek neemt plaats rondom een groot terrarium. Het lijkt een goed geconserveerde paradijselijke tuin, maar schijnt bedriegt: restafval rukt op tussen het groen. Tussen het rondslingerend plastic krioelen vreemde creaturen, uitwassen van de mensheid. Tot deze dystopische arena zijn we veroordeeld.

Botanical Wasteland, de nieuwe performance-installatie van het duo Boogaerdt/Vanderschoot, is een hallucinante trip op een verontrustend, eclectisch geluidsdecor van Touki Delphine. Na een blik in de tuin bij wijze van proloog, zakken er aan alle vier de zijden videoschermen naar beneden. Het grootste deel van de voorstelling kijken we naar een live opgenomen videoclip van wat er achter die schermen plaatsvindt.

We zien hoe de creaturen zich een weg door planten en plastic banen, op zoek naar verlossing of genade. Het beeld is vertroebeld, de kleuren kloppen niet en vormen zijn veranderlijk. Taal wordt ontmaskerd als een willekeurige opeenvolging van woorden, een manier van communiceren die ook vergankelijk is.

Het is een verstikkend universum – mede door de naar beneden gezakte schermen die de broeikas volledig afsluiten – waarin de mens, terwijl de seizoenen voorbijtrekken, het uit­eindelijk verliest van zijn omgeving. Door de natuurdocumentaire-­achtige voice-over presenteren de makers deze dystopie als een onomkeerbaar feit.

Als uiteindelijk de schermen weer omhooggaan is de mensheid verdwenen. Ook het gefluit van vogels en het geritsel van bladeren heeft het afgelegd tegen pompende, pulserende, krakende en piepende geluiden van door de mens vervaardigde machines.

De boodschap is duidelijk. Iets te duidelijk. Het concept is tot de uiterste consequentie doorgevoerd. Alles klopt en wordt op een originele, maar evidente manier gecommuniceerd. Daardoor is de kijkervaring niet zo verontrustend als de makers voor ogen lijken te hebben gehad.

Theater
Botanical Wasteland
Door Theater Rotterdam, Boogaerdt/Vanderschoot, Touki Delphine
Gezien 19 mei, Operadagen Rotterdam
Te zien t/m 24 mei, aldaar, 14-24 juni Oerol (Terschelling)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden