Boswachters bekeuren ‘wolftoeristen’ op de Veluwe

Boswachters van verschillende natuurorganisaties hebben de afgelopen vakantieweken toeristen bekeurd die regels overtraden in de hoop een wolf te zien. 

Op basis van deze foto wisten experts het zeker: er loopt een wolf op de Veluwe.Beeld Karin van der Sluis

“Geen honderden, maar wel tientallen,” zegt boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer woensdag. De natuurorganisaties letten, juist vanwege de rust voor de wolven, extra goed op.

Op de Noord-Veluwe leeft een wolvenpaar met vijf welpen. De boswachters zien volgens Jasper duidelijk meer interesse voor die omgeving, hoewel niet bekend is waar het wolvenhol zich precies bevindt. Met name in de vroege ochtenduren zijn mensen betrapt in de bossen, terwijl die voor zonsopgang en na zonsondergang verboden gebied zijn. Ook in rustgebieden, altijd verboden terrein voor recreanten, zijn wolvenzoekers aangetroffen. Een bekeuring kan oplopen tot 85 euro.

“De regels zijn er niet voor niets. Het wild in de bossen heeft recht op rust. We merken toch al dat het wild onrustiger is nu er wolven in hun leefgebied zitten. Het zijn prooidieren voor de wolf en daar moeten ze aan wennen,” aldus Jasper.

Steeds drukker
Rust is voor wild op de Veluwe nu moeilijker te vinden dan een paar jaren geleden. De Veluwe is het populairste vakantiegebied van Nederland en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Jasper: “Het wordt elk jaar drukker, helemaal nu de wolf ‘hot’ is, maar het gebied wordt niet groter. Daarom moeten wij verstoringen zoveel mogelijk voorkomen.”

Sinds de wolvenfamilie op de Noord-Veluwe zit, zijn in dat gebied geen schapen of ander vee meer aangevallen. Ook de wolvin op de Midden-Veluwe laat het vee met rust. De boswachters komen wel kadavers van prooidieren tegen. Als de in mei geboren welpen ouder worden, zal het aantal bejaagde prooidieren even toenemen denkt Jasper. Jonge wolven zwerven uit in hun tweede levensjaar en trekken dan mogelijk naar het buitenland. Zo zijn de eerste wolven ook teruggekomen in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden