Bosnische Serviërs zinspelen op afscheiding

BANJA LUKA - Het Bosnisch-Servische parlement heeft donderdag gezinspeeld op de afscheiding van Republica Srpska (RS) van Bosnië.Parlementariërs stelden vast dat de Servische entiteit in Bosnië het recht op afscheiding heeft als veel landen de onafhankelijkheid van Kosovo erkennen.

''Als een significant aantal VN-lidstaten, met name EU-lidstaten, de onafhankelijkheid van Kosovo erkent, meent het parlement van Republica Srpska dat hij het recht heeft een referendum uit te schrijven met betrekking tot de wijziging van de staatsrechtelijke status'', luidde de tekst van een resolutie die met zeer grote meerderheid werd aangenomen.

Premier Milorad Dodik van de Bosnisch-Servische entiteit in Bosnië had woorden van gelijke strekking. Als Kosovo het recht heeft zich eenzijdig onafhankelijk te verklaren moet dat gezien worden als een teken dat Republica Srpska dat recht in de toekomst ook heeft, stelde hij. ''In die situatie zal RS niet aarzelen de opinie van het volk in een referendum te peilen over zijn status.''

Veel Bosnische Serviërs willen de Servische entiteit Republica Srpska losmaken uit Bosnië en zich aansluiten bij hun 'moederland' Servië. Een referendum van die strekking zou door een grote meerderheid van de bevolking gedragen worden, stellen analisten. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden