Bosbranden teisteren mens en dier in Australië

Gigantische bosbranden teisteren de oostkust van Australië. Symbool van de ramp zijn nu de koalaberen, die te traag zijn om het vuur voor te blijven. Ze verbranden in bomen of belanden in opvangcentra.

Brandweer­lieden wachten op instructies in Colo Heights, New South Wales. Beeld Getty Images
Brandweer­lieden wachten op instructies in Colo Heights, New South Wales.Beeld Getty Images

Het oosten van Australië houdt zijn hart vast nu het hard is gaan waaien, waardoor de bosbranden in de staten Queensland en New South Wales worden aangewakkerd. Ook worden er blikseminslagen verwacht – niet ongebruikelijk in deze tijd van het jaar, alleen zijn de branden veel eerder begonnen dan gebruikelijk en door de extreme droogte moeilijker te bestrijden dan ooit. Ruim een miljoen hectare land – tienduizend vierkante kilometer – is al verschroeid en 270 huizen zijn afgebrand.

Vier mensen zijn tot nu toe omgekomen in de branden, die 1700 brandweermannen al weken bestrijden. Om de vermoeide ploegen rust te gunnen, zijn versterkingen aangerukt uit andere delen van het land.

Ondertussen treurt Australië om het lot van honderden koala’s, de nationale troetelbeertjes. Volgens schattingen zouden de dieren zijn verbrand in de duizenden hectares bos die in vlammen zijn opgegaan. Koala’s zijn te traag om het vuur voor te blijven. Hun instinct is er niet op gericht om te vluchten, maar om bij gevaar hoog in een boom te klimmen, wat bij deze branden meestal tot hun dood leidt.

Koalaziekenhuis

Niet alleen Australië, de hele wereld trekt zich het lot van de dieren aan. Bij het beroemde koalaziekenhuis in Port Macquarie, aan de oostkust tussen Sydney en Brisbane, worden elke dag weer nieuwe dieren binnengebracht. Het ziekenhuis deed twee weken geleden een hulp­oproep en rekende voorzichtig op zo’n 20.000 euro van donoren. Dat bedrag blijkt al opgelopen tot een half miljoen. Giften van over de hele wereld komen binnen. Booth voorziet dat de opname van de koala’s een langdurige geschiedenis wordt. “We kunnen ze na behandeling moeilijk vrijlaten, want een groot deel van hun leefgebied is verbrand.”

De koala’s die worden binnengebracht hebben vaak niet alleen verschroeide poten en een geblakerde vacht maar zijn meestal ook uitgedroogd. Een belangrijk leefgebied voor koala’s rond het Lake Innes natuurreservaat is goeddeels verloren gegaan. “Als de wind opsteekt, zal nog veel meer verloren gaan, en nog meer koala’s,” zegt een medewerkster.

Teams van het koalaziekenhuis patrouilleren in het park en proberen ingesloten dieren te redden. Het geld dat binnenkomt, wordt meteen besteed aan het plaatsen van drinkbakken. Niet alleen voor koala’s, maar voor alle dieren die lijden door het vuur en de droogte. Zorgen zijn er om vleermuizen, die niet bestand zijn tegen temperaturen van boven 42 graden. Zelfs watervogels in het Macquariemoeras zijn niet veilig.

Klimaatverandering

Intussen woedt een discussie over in hoeverre klimaatverandering van invloed is op de bosbranden. Daarbij wordt de vraag gesteld of de Australische regering – ondertekenaar van het klimaatverdrag van Parijs – wel genoeg heeft gedaan om dit alles te voorkomen.

Volgens experts worden de gevolgen van klimaatverandering versterkt doordat de mens heeft ingegrepen. Irrigatieprojecten onttrekken water aan kwetsbare gebieden.

Ook mensen lijden onder de gevolgen van de droogte en de vooruitzichten zijn zorgwekkend. Waterreservoirs rond Sydney zitten op 46 procent van hun capaciteit. Als het zo droog blijft, zullen over drie maanden de eerste beperkingen van kracht worden voor watergebruik. In eerste instantie betekent dat dat tuinen niet meer besproeid mogen worden.

Een  gewonde en uitgedroogde koala wordt verzorgd in het koalaziekenhuis. Beeld AFP
Een gewonde en uitgedroogde koala wordt verzorgd in het koalaziekenhuis.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden