Update

Bos wil zware beroepen de wereld uit

Minister Bos tijdens de Algemene Beschouwingen met premier en Balkenende en minister Rouvoet. Foto ANP Beeld
Minister Bos tijdens de Algemene Beschouwingen met premier en Balkenende en minister Rouvoet. Foto ANP

VENLO - De beste manier om de problemen van mensen met zware beroepen op te lossen, is zorgen dat zwaar werk niet bestaat. Dat zei PvdA-leider Wouter Bos zaterdag tijdens een PvdA-bijeenkomst in Venlo in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Hij wil werkgevers wettelijk verplichten het werk zo te organiseren dat hun werknemers niet 'kapot' gaan, maar dat zij door kunnen werken tot hun pensioen. Dat zorgt er volgens hem ook voor dat mensen een verhoging van de pensioenleeftijd makkelijker kunnen accepteren.

Bos zei verder dat ook bekeken moet worden of er wel zestien ministeries en acht bestuurslagen nodig zijn. ''Op dat punt ben ik het wel met Mark Rutte (VVD) eens'', verklaarde hij. De partijleider haalde in zijn toespraak in het Limburgse politiek café ook uit naar de VVD. Hij had slecht geslapen door een nachtmerrie, zei hij. Die ging over het beeld dat de VVD haar zin had gekregen en er nu al fors bezuinigd moest worden. In zijn droom stond Bos samen met de premier op de volgende top van de grote geïndustrialiseerde landen, de G20, waar iedereen - van de VS tot Duitsland, Frankrijk en Brazilië - wil investeren. ''En wij moesten zeggen: 'But mister Rutte and mister Pechtold disagree'.''

Nu bezuinigen is volgens hem niet alleen slecht voor de economie. Het is ook internationaal niet solidair om niets te investeren en te wachten tot het beter gaat met de wereldeconomie, omdat de rest van de wereld dat wel doet, betoogde de minister van Financiën.

Als Rutte zijn zin had gekregen zou de recessie dieper zijn en langer duren, en zouden er meer werklozen en faillissementen zijn, betoogde hij. Bos herhaalde dat de bezuinigingen komen als het economisch beter gaat. Hij verwierp nogmaals de kritiek dat het kabinet geen daadkracht toont in de bestrijding van de financiële crisis, zoals de oppositiepartijen afgelopen week stelden. ''Je nationaliseert een bank, je redt spaartegoeden. Is dat geen daadkracht?''

Fractievoorzitster Mariëtte Hamer haalde uit naar D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold die wil bezuinigen op uitkeringen en ontwikkelingssamenwerking. Ook spoorde ze de premier aan die eerder toegaf dat hij tijdens de behandeling van de miljoenennota ''niet in vorm'' was: ''Jan Peter, nu moet het beter''. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden