Bos wil bonussen desnoods met wet temperen

Wouter Bos verlaat het torentje in Den Haag na afloop van een overleg met premier Jan Peter Balkenende. Foto ANP/Valerie Kuypers

DEN HAAG - Banken en verzekeraars die (opnieuw) aankloppen voor overheidssteun worden desnoods gedwongen hun bonussen laag te houden. Minister Wouter Bos van Financiën zei vrijdag 'bereid te zijn alles te overwegen' om al te riante extra beloningen te verminderen. ''Als het niet goedschiks kan, dan moet het maar kwaadschiks."

Bos zei na afloop van de ministerraad wetgeving niet te zullen schuwen, al denkt hij dat een speciaal belastingtarief op bonussen voor de top weinig uithaalt. SP en PVV kwamen vrijdag met het voorstel om die bonussen met een tarief van honderd procent te belasten. Bos: ''Dan bereik je nog niks. Voor banken is het vrij makkelijk de bonus laag te houden en het vaste salaris hoog."

Een dag eerder had de PvdA-leider hard uitgehaald naar de nieuwe financiële topman van ING, Patrick Flynn, die een premie van 100.000 aandelen bedong voor zijn overstap naar de bank/verzekeraar. Flynn strijkt daarmee maximaal 1,3 miljoen euro op. Volgens Bos zou de bankdirecteur deze startpremie 'niet moeten willen'.

Bos heeft er bij de ING-top tevergeefs op aangedrongen niet akkoord te gaan met Flynns financiële eis. Omdat de Staat geen eigenaar of grootaandeelhouder is van ING (zoals wel het geval is bij Fortis/ABN Amro) heeft Bos geen middelen om de bonus voor de topman tegen te houden. De aandeelhouders van ING kunnen de benoeming van Flynn nog wel voorkomen. Op 27 april komen zij in een vergadering bijeen. Over ruim een week ontvangt Bos alle Nederlandse topbankiers op zijn ministerie. Dan zal hij nogmaals aandringen op een soberder beloningsbeleid. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden