Bos weer bij de verliezers

Ga direct naar Amsterdams Mooiste Straat

De Brouwersgracht is Amsterdams mooiste straat, hebben de Parool-lezers besloten. We rekenen op een feestje daar aan de waterkant.


En dan kan de Herenmarkt (pleintje aan de gracht, zestiende geworden) prima meedelen. En de gracht krijgt een gedenkteken, aangeboden door de Stichting Heijmeijer van Heemstede.

Best mogelijk dat de Nieuwendammerdijk had gewonnen als de verkiezing een paar dagen langer had geduurd. Een week lag de charmante dijk netjes doch saai in de middenmoot, maar vanaf maandagochtend kreeg hij honderden stemmen, waarmee hij de Brouwersgracht dicht naderde. Het was te laat, de verkiezing van de strijd om Amsterdams mooiste straat sloot dinsdag om twaalf uur 's middags. En zo verloor Nieuwendammerdijkbewoner Wouter Bos weer een verkiezing.

Dat het verschil toch nog vrij groot is, komt door de schriftelijke en telefonische stemmers, die de dijk weinig noemden.

Zo'n plotselinge stijging wijst natuurlijk op een intensieve lobby. Daar zijn er meer van geweest. Er was een weinige succesvolle campagne voor de Den Texstraat. En een wat intensievere, meteen bij het begin van de verkiezing, voor de Silodam. De eerste paar dagen lag de Silodam ver voor, maar kennelijk waren de krachten vrij snel uitgeput. Voor de duidelijkheid: lobby's mogen natuurlijk.

Kunnen we nog conclusies trekken uit de verkiezing? Laten we vaststellen dat Amsterdammers dol zijn op hun straten, vooral als het geen echte straten zijn. Want wat treffen we aan bovenin het lijstje? Een gracht, een dijk, een kade, een hof, een compleet eiland, een sloot, een wal en een markt. Pas op nummer 9 komen we bij een 'reguliere' straat: de Henri Polaklaan. Conclusie twee: Amsterdammers willen water. Bij de eerste acht staat maar één kurkdroge plek: het Begijnhof.

En ten slotte: Amsterdammers houden wel een beetje van de underdog. Want het was toch een wondertje dat die bescheiden Brouwersgracht in een voorronde de hooghartige Heren-, Keizers-, en Prinsengracht eruitknikkerde. (PAUL ARNOLDUSSEN)

Ga direct naar Amsterdams Mooiste Straat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden