Bos: 'Schot in overleg Icesave'

De problemen rond Icesave vormen een blok aan het been van de IJslandse regering, die in totaal vier miljard euro aan Nederland en Groot-Brittannië moet terugbetalen. Foto ANP

DEN HAAG - Er zit schot in het overleg tussen Nederland en IJsland over de schadeloosstelling van verloren gegane Icesave-spaartegoeden. Nederland heeft goede hoop dat de problemen rond de bank 'binnen afzienbare tijd' zijn opgelost. Minister van Financiën Wouter Bos noemt een gesprek hierover met zijn IJslandse collega Steingrímur Sigfússon 'constructief en positief'.

Nederland en Groot-Brittannië schoten vorig jaar een miljardenlening voor om gedupeerde spaarders van Icesave schadeloos te stellen. IJsland was door de ineenstorting van de economie niet meer in staat om dat zelf te doen.

De IJslandse minister van financiën Sigfússon signaleert zowel bij Nederland als Groot-Brittannië 'echte wil' om de zaak, die al een jaar speelt, tot een goed einde te brengen. Hij baseert zijn optimisme op gesprekken met onder meer minister Bos in de marge van de jaarvergadering van Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Istanbul.

De problemen rond Icesave vormen een blok aan het been van de IJslandse regering, die in totaal vier miljard euro aan Nederland en Groot-Brittannië moet terugbetalen. Zeker afgezet tegen de omvang van de IJslandse economie is dat een gigantisch bedrag. Tot ongenoegen van de IJslandse regering houden Nederland en Groot-Brittannië nu een IMF-lening aan het land op. Zij willen pas goedkeuring geven als de zaak-Icesave is geregeld.

IJsland wil de terugbetaling van de Icesave-gelden afhankelijk maken van het herstel van de economie en de jaarlijkse termijnen aan een maximum binden. Een knelpunt in het overleg is nog steeds de eis dat IJsland de Icesave-gelden binnen vijftien jaar heeft terugbetaald. Zowel Nederland als Groot-Brittannië houdt daaraan vast. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden