Bos: moedig hoe De Waal zich verantwoordt

Bos zei ''reikhalzend'' uit te zien naar het nieuwe beloningsbeleid dat De Waal (foto) gaat ontwerpen en ''gematigder en realistischer'' zal zijn dan wat de banken in de afgelopen jaren hanteerden. Foto GPD/Cees Zorn Beeld
Bos zei ''reikhalzend'' uit te zien naar het nieuwe beloningsbeleid dat De Waal (foto) gaat ontwerpen en ''gematigder en realistischer'' zal zijn dan wat de banken in de afgelopen jaren hanteerden. Foto GPD/Cees Zorn

DEN HAAG - Vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos vindt het ''heel moedig'' hoe Lodewijk de Waal zich publiekelijk verantwoordt voor zijn werk als bijna overheidscommissaris bij ING. Bos zei dat vrijdag na afloop van de ministeraad.

Hij reageerde op kritiek uit de Tweede Kamer op de rol die de vroegere FNV-voorzitter heeft gespeeld bij het besluit van ING om de nieuwe financiële topman van het concern een flinke startbonus te geven. De Waal treedt eind april officieel aan als overheidscommissaris, als de aandeelhouders daarmee instemmen.

Maar Bos is heel blij dat De Waal de afgelopen maanden heeft kunnen meedraaien alsof hij overheidscommissaris is. Hij beschikte daardoor over alle informatie.

De Waal gaf donderdag aan dat hij erg kritisch is geweest over het aandelenpakket voor de nieuwe ING-topman Patrick Flynn, maar dat hij niet weet of hij zijn vetorecht in dit geval zou hebben gebruikt. De SP stelde daarop dat hij zichzelf door ''zijn slappe houding'' heeft gediskwalificeerd en dat Bos hem zou moeten terugtrekken voor de functie.

Ook andere oppositiepartijen als VVD en GroenLinks zijn zeer kritisch over de rol van De Waal, die vorig jaar bij de staatssteun aan ING door Bos werd aangewezen als overheidscommissaris. ''De officiële benoeming van De Waal had al lang geregeld moeten zijn'', aldus GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik. Zijn VVD-collega Frans Weekers vindt dat De Waal schromelijk heeft gefaald. Volgens Kamerlid Frans de Nerée van regeringspartij CDA is De Waal de laatste tijd ''wel erg stil''.

Bos zei ''reikhalzend'' uit te zien naar het nieuwe beloningsbeleid dat De Waal gaat ontwerpen en ''gematigder en realistischer'' zal zijn dan wat de banken in de afgelopen jaren hanteerden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden