Bos laat Herfkens vallen

DEN HAAG - Vicepremier Wouter Bos laat zijn partijgenote Eveline Herfkens vallen, nu het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vastgesteld dat aan de oud-minister ten onrechte een kwart miljoen dollar is betaald voor de huur van een appartement in New York.Juristen van het ministerie onderzoeken of het geld kan worden teruggevorderd, blijkt uit het antwoord van de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) op Kamervragen over de kwestie.

Buitenlandse Zaken maakte van november 2002 tot en met januari 2006 maandelijks de huur van het appartement over aan de eigenaar van de flat, die Herfkens had betrokken toen zij bij de VN in dienst trad. Die huur liep op van zesduizend dollar per maand in 2002-2003 tot zevenduizend dollar in 2005. Daarnaast betaalde het ministerie ook de makelaarskosten en enkele servicekosten voor het appartement, in totaal 13.747 dollar.

'Vastgesteld kan worden dat Nederland de tegemoetkoming volgens de regels van het Handvest van de VN niet had behoren te betalen,' constateren de bewindslieden. De oud-minister had op haar beurt de toegekende vergoedingen volgens de VN-gedragsregels niet in ontvangst mogen nemen.

De onthulling over de hoge vergoedingen die Herfkens ontving terwijl zij werkzaam was bij de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP, zorgden begin deze maand voor veel verontwaardiging. Ook binnen haar eigen partij, de PvdA. Temeer daar Herfkens zich verweerde met het argument dat ze geen tijd had gehad om kennis te nemen van interne VN-regels voor dit soort vergoedingen.

Bos zei gisteren dat het gedrag van Herfkens zijns inziens schade heeft berokkend aan haar eigen naam, de reputatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Verenigde Naties en haar partij, de PvdA.

Uit de brief wordt niet duidelijk of ook andere Nederlanders in VN-dienst ten onrechte vergelijkbare vergoedingen hebben ontvangen. Volgens de bewindslieden zijn er gevallen waarin overheden, waaronder de Nederlandse, vergoedingen verstrekken aan onderdanen in VN-dienst. Maar het is volgens hen aan de VN daar eventueel mededelingen over te doen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden