Bos en Rouvoet allebei vice-premier

UPDATE: DEN HAAG - PvdA-leider Wouter Bos en André Rouvoet van de ChristenUnie treden toe tot het nieuwe kabinet. Ze worden beiden vicepremier naast premier Balkenende.Bos wordt minister van financiÎn, Rouvoet wil zich gaan bezighouden met 'jeugd en gezinszaken'. Dat maakten zij gisteravond bekend nadat hun fracties hadden ingestemd met het regeerakkoord. Het volledige akkoord wordt vandaag gepresenteerd.

Vanochtend hebben de drie partijleiders voor de laatste keer verslag uitgebracht bij informateur Herman Wijffels. Deze heeft op zijn beurt koningin Beatrix bijgepraat. Na de presentatie van het regeerakkoord wordt CDA-leider Jan Peter Balkenende - mogelijk nog vandaag - benoemd tot formateur. Hij zal zich vervolgens voorbereiden op de gesprekken met kandidaat-bewindspersonen.

De onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie waren gisteren de hele dag bezig geweest met het aanbrengen van wijzigingen in de concepttekst. De presentatie van het akkoord was eerder op de dag uitgesteld, nadat was gebleken dat alledrie de Kamerfracties nog bezwaren hadden. Die gingen vooral over de toekomst van de AOW: de PvdA-fractie wilde dat mensen in zware beroepen die voor hun 65ste stoppen met werken vrijstelling krijgen van de heffing die andere vutters krijgen opgelegd. Er was een volle dag onderhandelen voor nodig om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.

ChristenUnie-stempel

''Het is geven en nemen," verklaarde een CDA-Kamerlid de langdurige besprekingen. ''Wil de ene partij wat, dan willen de anderen ook iets. Dat moet dan weer allemaal worden doorgerekend door het Centraal Plan Bureau, en je bent zo uren verder."

Wouter Bos heeft herhaaldelijk gezegd dat hij geen minister wil worden onder Jan Peter Balkenende. De politiek leider van de PvdA is premier of fractievoorzitter van de PvdA, zei Bos destijds. De afgelopen weken heeft hij zich bedacht. Juist omdat Balkenende en hijzelf tijdens de campagne lijnrecht tegenover elkaar stonden is het belangrijk dat zij zich beiden nu committeren aan deze coalitie, zei Bos gisteravond

Rouvoet wilde graag minister worden, maar de CU-leider stond onder druk vanuit zijn partij om dit niet te doen. Nu krijgt hij toch zijn zin. Rouvoet: ''Het akkoord draagt voluit een ChristenUnie-stempel en het is goed om dat een gezicht te geven in het kabinet.''

'Verschrikkelijk kabinet'

De oppositie had weinig goede woorden over voor het akkoord. PVV-leider Geert Wilders ziet Nederland 'aan de rand van de afgrond' omdat het centrum-linkse kabinet heeft besloten tot een generaal pardon voor

uitgeprocedeerde asielzoekers. ''Dit is een verschrikkelijk kabinet", aldus Wilders.

Volgens SP-leider Jan Marijnissen heeft de PvdA juist 'op veel punten verloren'. Zo gebeurt er volgens de SP te weinig aan armoedebestrijding. Toch ziet Marijnissen ook een aantal 'mooie dingen', zoals kleinere verpleeghuizen.

Marijnissen sluit zich aan bij D66-voorman Alexander Pechtold, die het betreurt dat er geen onderzoek komt naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak.

Pechtold hekelde ook de medisch-ethische paragrafen. ''Daar worden stappen terug in de tijd gemaakt."

VVD-leider Mark Rutte ziet in de kabinetsplannen 'veel verschrikkelijk slechte voornemens'. Rutte vindt vooral het financiÎle beleid 'buitengewoon onverantwoordelijk'. GroenLinks vindt dat het nieuwe kabinet te weinig doet voor het milieu.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden