Bos denkt na over ministerschap

DEN HAAG - PvdA-leider Wouter Bos denkt erover na om minister te worden. Hij zei dat dinsdag in reactie op een pleidooi van het PvdA-bestuur om tot het kabinet toe te treden.Ook de meerderheid van de PvdA-fractie ziet Bos het liefst in het nieuwe kabinet.

Bos zei tot dusver steeds dat de politiek leider van de PvdA in de Tweede Kamer thuishoort. Maar partijvoorzitter Michiel van Hulten vindt dat de PvdA met haar politiek leider in het kabinet laat zien vertrouwen te hebben in het regeerakkoord en het nieuwe kabinet.

Bovendien draagt volgens het PvdA-bestuur een ministerspost van Bos bij aan de stabiliteit van het kabinet. Het is volgens Van Hulten ook in het belang van de PvdA als Bos minister wordt.

Bos noemde de argumenten van het partijbestuur ''heel interessant'' en zal die goed tot zich laten doordringen. Ingewijden in de PvdA houden er al enkele weken rekening mee dat Bos in het nieuwe kabinet stapt. Waarschijnlijk kiest hij voor het departement van Financiën, waar hij tijdens Paars II staatssecretaris was. Ook wordt hij dan vicepremier.

De PvdA-fractie praatte dinsdag over de invulling van de ministersposten. Van Hulten adviseerde de Kamerleden lef te tonen door te kiezen voor jonge, nieuwe mensen en niet per se voor gevestigde namen. ''We moeten niet enkel ministers hebben wegens hun dienstjaren.''

Helft vrouwen

Het partijbestuur vindt dat de helft van de sociaaldemocratische bewindslieden uit vrouwen moet bestaan. Bos zou er bij CDA en ChristenUnie op moeten aandringen daar ook voor te kiezen.

Het regeerakkoord kan naar verwachting vrijdag of maandag aan de fracties worden voorgelegd. Volgens ingewijden zijn de onderhandelaars elkaar inmiddels dicht genaderd op de twee meest heikele punten: de hypotheekrenteaftrek en de AOW. De renteaftrek blijft waarschijnlijk de komende vier jaar overeind, zoals het CDA wil. De financiering van de AOW zou zo worden gewijzigd dat rijkere ouderen gaan meebetalen aan de oudedagsvoorziening. Hiermee wordt een wens van PvdA en ChristenUnie ingwilligd.

De PvdA overweegt een partijcongres dat voor 10 februari gepland staat uit te stellen. De achterban kan zich dan tegelijk uitspreken over de inhoud van het regeerakkoord en over de kandidaat-bewindslieden.

De onderhandelaars praten woensdag in het Catshuis verder onder leiding van informateur Herman Wijffels. Die heeft dinsdag de koningin ingelicht over de voortgang van de formatie. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden