Bos benoemt twee zware commissarissen bij ING

DEN HAAG - Lodewijk de Waal en Peter Elverding gaan bij ING aan de slag als commissaris namens de overheid. De voormalig FNV-voorzitter en de oud-topman van chemieconcern DSM zullen toezicht houden op de gang van zaken bij ING, dat van de overheid een kapitaalinjectie van 10 miljard euro heeft gekregen.

''We hebben gezocht naar twee mensen die onafhankelijk kunnen functioneren'', zei minister Wouter Bos van Financiën woensdagavond in de Tweede Kamer. ''Het gaat om mensen in wie wij groot vertrouwen hebben, gezien hun opvattingen over ondernemingsbestuur.

Elverding is momenteel al toezichthouder bij ING maar zal verdergaan als commissaris namens de staat. De aandeelhouders van ING moeten nog akkoord gaan met de benoemingen. Het tweetal zal genoegen nemen met een bescheiden beloning.

De twee commissarissen namens de staat kunnen belangrijke beslissingen tegenhouden. Ze krijgen geen recht om eigen voorstellen aan ING op te leggen.

Minister Bos wil dat het tweetal het vaste salaris van de ING-top aankaart. De Waal en Elverding zullen mede vorm geven aan een nieuw beloningsbeleid. Daarbij moeten ze rekening houden met de onvrede in de samenleving over exorbitante salarissen in het bedrijfsleven. Bestuursvoorzitter Michel Tilmant van ING ontving in 2007 een vast salaris van 1,3 miljoen euro.

De bestuurders van ING hebben al afstand gedaan van hun bonussen die ze over 2008 zouden ontvangen. Dat gebaar maakt onderdeel uit van de voorwaarden waaronder Bos het concern een kapitaalinjectie geeft van 10 miljard euro.

Ook de top van Fortis in Nederland en ABN Amro krijgt dit jaar geen bonussen. Volgens de minister zijn daar geen toeslagen meer uitgekeerd sinds de overheid ingreep om de Nederlandse Fortis-onderdelen en ABN Amro te redden.

Hij weersprak berichten dat Fortis topmanagers een bonus heeft toegezegd om ze te behouden voor het bedrijf. Ook Fortis zelf ontkende dit, nadat de financiële onderneming eerder op de woensdag had bevestigd dat zulke bonussen zijn toegekend.

Minister Bos benadrukte in de Kamer nogmaals dat banken geen reclame mogen maken met de Nederlandse garantieregeling voor spaartegoeden. Hij onderzoekt of dit desondanks gebeurt en zal in dat geval ingrijpen. Het garantiestelsel zorgt ervoor dat spaarders tot 100.000 euro per rekening terugkrijgen als een bank omvalt. De garantie geldt voor banken die onder toezicht staan van De Nederlandsche Bank (DNB). (ANP)

Lodewijk de Waal (rechts) bij zijn afscheid van de FNV. Foto ANP/Robin Utrecht Beeld
Lodewijk de Waal (rechts) bij zijn afscheid van de FNV. Foto ANP/Robin Utrecht
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden