Update

Bos: Akkoord G20 over aanpak bonussen

De leden van de G20 bereikd over de aanpak van bonussen. Volgens minister Wouter Bos (Financiën) wordt er onder meer een einde gemaakt aan meerjarig gegarandeerde bonussen. Foto ANP Beeld
De leden van de G20 bereikd over de aanpak van bonussen. Volgens minister Wouter Bos (Financiën) wordt er onder meer een einde gemaakt aan meerjarig gegarandeerde bonussen. Foto ANP

PITTSBURGH - De leden van de G20 hebben vrijdag in Pittsburgh een akkoord bereikt over de aanpak van bonussen in de financiële sector.

Volgens minister Wouter Bos (Financiën) wordt er een einde gemaakt aan meerjarig gegarandeerde bonussen zonder dat daar een prestatie tegenover staat, wordt de ruimte voor bonussen beperkt wanneer de financiële positie van de bank in het geding is en kan de Raad van Commissarissen uitgekeerde beloningen terughalen. Ook kunnen bonussen later worden uitbetaald, zodat duidelijk is of beleid van een bestuurder ook resultaat heeft opgeleverd. Bos wees erop dat met het akkoord ook wereldwijd toezichthouders zich achter de afspraken scharen.

Er komt geen maximum aan bonussen die banken kunnen uitkeren. Nederland had wel graag gezien dat ze beperkt zouden worden tot maximaal een jaarsalaris, maar vooral de Amerikanen voelden daar niets voor. Desondanks toonden premier Jan Peter Balkenende en Bos zich tevreden over het bereikte resultaat. ''Er is echt winst geboekt'', aldus Balkenende. Volgens hem zijn de maatregelen nu ook klaar om overal ingevoerd te worden.

Nederland is geen lid van de G20, de groep van twintig belangrijkste economieën ter wereld. Wel is ons land voor de derde keer op rij uitgenodigd. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden