'Borstkanker bij mannen vaak nog een onbekende ziekte'

Een groot deel van de Nederlandse mannen is zich er niet van bewust dat borstkanker ook bij mannen kan voorkomen.

Het Parool
null Beeld Antoni van Leeuwenhoek
Beeld Antoni van Leeuwenhoek

Uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (ALV) en het UMC Utrecht blijkt dat ongeveer 40 procent van de mannen met borstkanker niet wist dat mannen dat kunnen krijgen.

Ook werd uit het onderzoek duidelijk dat de omgeving van de mannen hier vaak niet van op de hoogte was. Gevolg is dat mannen regelmatig niet aan borstkanker denken als ze een 'knobbeltje of een andere afwijking' in de borst of aan de tepel opmerken.

Op elke leeftijd
In Nederland krijgen ongeveer 100 mannen per jaar borstkanker. Dat is aanzienlijk minder dan het aantal vrouwen. Zo werd vorig jaar volgens stichting Pink Ribbon, die bij het nieuwe onderzoek als financier betrokken was, bij 17.178 vrouwen borstkanker ontdekt.

Toch kunnen mannen net als vrouwen op elke leeftijd borstkanker krijgen. Gemiddeld zijn mannen bij de diagnose (68 jaar) wel iets ouder dan vrouwen (61 jaar).

"Het wordt niet voor niets een vrouwenziekte genoemd," aldus initiatiefnemers Eveline Bleiker (psycholoog, AVL) en Arjen Witkamp (oncologisch chirurg, UMCU). "Mannen zijn echter een vergeten groep en doordat er weinig over bekend is, worden symptomen vaak laat onderkend."

Om het bewustzijn te vergroten en omdat specifieke informatie hierover vaak lastig te vinden is, wordt zaterdag 7 oktober voor deze doelgroep een website gelanceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden