Review

Borsato is weer Borsato, de zanger

Marco Borsato oogde bevrijd van alle zakelijke beslommeringen, en transformeerde het publiek in het Westerpark tot een gelukkig collectief. Foto ANP

'Ik heb in tijden niet meer zoveel lol gehad,'' zingt Marco Borsato als hij zijn concert opent met Zonder jou. ''Ik geniet van alle ruimte om me heen/Dat je mij verliet, was het beste wat je deed.''

De zanger, goed voor vijftien nummer één-hits, gaf voor het eerst in zijn twintigjarige carrière een groot openluchtconcert in Amsterdam. Die gelegenheid werd aangegrepen om zijn doorstart, na het debacle rondom The Entertainment Group, met een royaal gebaar te vieren.

Borsato heeft zich losgemaakt van de wereld van formats en verdienmodellen. Hij is weer de baas over zichzelf. Na een energieke ouverture groeide hij gisteravond ook uit tot de baas van het Westerpark. Omdat Borsato zong als een jonge hond, en geen seconde dreef op routine.

''We gaan vanavond alles een beetje anders doen,'' zei de zanger tijdens zijn welkomstpraatje. Hij hield woord. Oude hits als Dromen zijn bedrog, De waarheid en Binnen klonken als kersvers, terwijl zijn meeste recente hit Schouder aan schouder, gezongen met kompaan en geestverwant Guus Meeuwis, het publiek transformeerde in een gelukzalig collectief.

De setlist, met liedjes die Borsato jaren geleden voor het laatst speelde, was een demonstratie van de rijke discografie - een bezit dat niemand hem bij zijn zakelijke neergang kon afnemen. Het optreden voor 18.000 mensen onderstreepte de
nieuwe koers: alles draait weer om de muziek.

Bevrijd van alle spanningen
De zanger oogde bevrijd van alle spanningen. Die bevrijding vierde Borsato met veel klein gepresenteerde songs. Daaronder een terugkeer naar het begin: hij zong, zorgvuldig getimed, At this moment van Billy Vera, waarmee hij in 1990 de Soundmix Show won .

De keuze om zijn eerste succes opnieuw op het repertoire te nemen, bewijst dat Borsato zich geen zorgen maakt over zijn imago van kwetsbare, net iets te gevoelige man. Hij doet voortaan wat hem goeddunkt, en volgt daarbij in de eerste plaats zijn intuïtie. Wie Borsato is, bepaalt alleen Borsato zelf.

Toch moest de zanger gisteren een concessie doen - al was het een kleintje. Na ruim twee uur spelen diende hij, vanwege afspraken met de gemeente (''anders haalt iemand hier de stekker eruit''), een uitroepteken te plaatsen achter het concert dat hij zijn wedergeboorte noemde.

Dat gebeurde in stijl, met een lied van de cd Als geen ander uit 1995. De tekst van De wens ('En waarom wil ik almaar verder/Als ik ergens ben/Wat maakt het onbekende beter/Dan al datgene dat ik ken?'), teder begeleid door toetsenist Jeroen Rietbergen, sprak boekdelen.

Borsato is gereinigd en weet nu precies wat hij wil. In het Westerpark zette hij de deur naar twintig nieuwe, sprankelende jaren wagenwijd open. (RONALD OCKHUYSEN)

Marco Borsato - Live at Westerpark. Gasten: Guus Meeuwis en Jaap. Voorprogramma: Jurk! Gehoord: 8 juli 2010. Ook 9 juli (uitverkocht).

www.borsato.nl

 Wie Borsato is, bepaalt voortaan alleen nog maar Borsato zelf.  
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden