A-Locatie

Borrelen tussen de bierketels bij Brouwerij Troost Westergas

Er zijn weinig cafés waar het brouwen van bier zo centraal staat. De A-locatie van deze week: Brouwerij Troost Westergas.

Gioia Endt
null Beeld Anjali Ramnandanlall
Beeld Anjali Ramnandanlall

Op het terras staan grote houten blokken met de letters Troost erop, bij binnenkomst dringt de geur van bier je neus binnen en zijn de bierketels het eerste wat je ziet. Er zijn weinig cafés waar het brouwen van bier zo centraal staat als bij Troost, dat een tweede brouwerij opende op het Westergasfabriekterrein.

Zowel in De Pijp als in het Westerpark wordt het bier op locatie gebrouwen. Brouwerij Troost Westergas is echter zeven keer zo groot als de andere locatie, waardoor meer ruimte is voor grote bierketels. Op dit moment worden er acht soorten bier gebrouwen en sinds kort wordt er Troostgin gedestilleerd uit het eigen bier. En bij bier hoort stevig eten. Op de kaart staan onder andere hamburgers (vanaf €10,50), steak (€14), flammkuchen (vanaf €5,50) en als toetje is er cheesecake (€5,50).

Huurbrouwen
Jorrit Loostma (34) opende met broers Frits (31) en Hendrik de Jong (33) in 2011 Café Kostverloren. Ze wilden hun eigen bier brouwen en openden in 2014 Brouwerij Troost op het Cornelis Troostplein in De Pijp. 'We wilden ons bier graag verkopen buiten het café en over de grens. Maar er werd zo veel bier gedronken, daar konden we niet tegenop brouwen. Toen kregen we de kans om op weer zo'n mooie locatie een brouwerij te openen,' zegt Lootsma.

Het Troostbier wordt hier ook gebotteld en binnenkort verkocht in een klein winkeltje bij de ingang, om op te drinken in het park of de koelkast thuis mee te vullen. Ook kunnen andere brouwers die geen of te weinig ketels hebben 'huurbrouwen'.

Geef je een feestje? Dan kun je gebruikmaken van de muurtap. Die is aangesloten op één van de bierketels waaruit je zelf kunt tappen.
'Als onze brouwmeester het straks toestaat, zullen we ook rondleidingen geven. Mannen kunnen nu al een kijkje nemen: vanuit hun wc kijken ze zo de brouwerij in.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden