Lezersbrief

‘Boris Johnson verbrandt alle Britse schepen achter zich’

Afgelopen woensdag werd door Maurits Bredius in deze krant betoogd dat Boris Johnson de juiste man op de juiste plaats is. Michiel Melief uit Amsterdam twijfelt ten zeerste aan deze stelling.

Premier Boris Johnson.Beeld ANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Onder de kop ‘Boris Johnson is de juiste man op de juiste plaats’ volgde woensdag op Het Hoogste Woord de stelling dat Boris Johnson de Europese Unie kan bewegen in de uittredingsonderhandelingen door het hanteren van een harde lijn, wat een rampzalige ­­­no-dealbrexit zou voorkomen.

Is Johnson niet al vanaf het ­moment van zijn benoeming tot ­premier bezig met het inzetten van drukmiddelen om de EU in de door hem gewenste richting te krijgen? De geluiden die momenteel vanuit ­Brussel te horen zijn, doen vermoeden dat Europa hierdoor eerder ­verder van de Britten af beweegt dan andersom.

Vorige week bleek immers nog dat EU-hoofdonderhandelaar Barnier van mening is dat de onderhandelingen muurvast zitten, ondanks de druk die Johnson tot op heden heeft geprobeerd op te voeren.

Bronnen in Europa suggereren dat de tactiek van Johnson een tegen­gesteld resultaat oplevert, zeker nu hij voornemens is een van de belangrijkste onderhandelingscompromissen te schrappen die tot op heden bereikt zijn (namelijk de backstop).

Daarnaast hebben diverse EU-prominenten al in een eerder stadium laten weten dat er niet zal worden heronderhandeld, simpelweg omdat er aan Europese zijde geen onderhandelingsruimte meer bestaat en een nog langere onderhandeling te grote economische gevolgen met zich meebrengt.

Dat Boris’ powerplay niet lijkt te werken, zou verder kunnen worden opgemaakt uit de Financial Times van 4 september, waarin naar ­voren komt dat men er in Brussel stilletjes­aan al rekening mee houdt dat het Verenigd Koninkrijk de EU helemaal niet op 31 oktober zal verlaten. Johnson misleidt aldus (niet voor de eerste keer) de Britse kiezer door –in sterkere bewoordingen dan May – met een no deal te dreigen de indruk te wekken dat zijn ‘powerful leadership’ de EU op haar knieën zal ­dwingen.

Of hij werkelijk ‘de juiste man op de juiste plaats’ is, zal nog definitief moeten blijken, maar de door de lezer voorgestelde alles-of-niets­tactiek waarbij Johnson alle Britse ­schepen achter zich verbrandt, lijkt tot op heden geen effect te sorteren.

De tijd dat Britannia ruled the waves lijkt daarmee verder weg dan ooit.

Michiel Melief, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden