Plus

Boris Johnson staat te trappelen om premierschap

Terwijl Theresa May nog een laatste list verzint om haar brexitdeal door het parlement te duwen, is de speculatie over haar opvolging in volle gang. En wie loopt zich al warm? Boris Johnson.

Boris JohnsonBeeld EPA

Zijn premiersambities werden vorige week nog weer eens extra bevestigd toen Johnson ineens bekendmaakte de brexitdeal van May te steunen. Een opmerkelijke stap, aangezien hij in juli nog ontslag nam als minister van Buitenlandse Zaken, omdat hij het niet eens was met de brexitplannen van May. In de maanden erna liet Johnson geen kans voorbijgaan om haar brexit­akkoord met de grond gelijk te maken. In zijn krantencolumn omschreef hij de deal als ‘een bomgordel’. Nooit zou hij stemmen voor de deal die het Verenigd Koninkrijk een vazalstaat zou maken van de EU, maar hij deed het toch.

Favoriet bij bookmakers

De reden voor zijn politieke draai? Mays belofte dat ze zou opstappen als haar deal door het parlement kwam. Johnson had ineens uitzicht op het hoogste ambt van het land en wist niet hoe snel hij bekend moest maken dat hij voor zou gaan stemmen.

Mocht May op korte termijn inderdaad plaatsmaken voor een nieuw gezicht, dan is brexiteer Johnson volgens de bookmakers een van de grote kanshebbers om haar op te volgen. In een recente peiling van de Daily Mail was hij met afstand de meest populaire optie voor het leiderschap van de Conservatieve Partij.

Johnsons privéleven is een dankbaar onderwerp voor de Britse tabloids. Hij trouwde voor het eerst in 1987 met Allegra Mostyn-Owen, zes jaar later werd het huwelijk, terwijl zij hoogzwanger was, ontbonden. Een paar weken later trouwde Johnson opnieuw, met advocaat Marina Wheeler, met wie hij vier kinderen kreeg.

Losbol

Bij de achterban van de conservatieven is Johnson geliefd: bij het partijcongres in oktober vulde hij een zaal met 1500 belangstellenden die hem hartstochtelijk toejuichten. Met zijn rebelse teksten, improvisatievermogen en gevoel voor humor spreekt hij veel stemmers aan. Hij is in vrijwel alles het tegenovergestelde van May.

Wel lijkt het erop dat hij zo langzamerhand een beetje af wil van zijn imago van losbol. In debatten slaat hij een serieuzere toon aan, en ook zijn uiterlijk verandert. Vorige maand nam hij afscheid van een van zijn handelsmerken: zijn rommelige lange blonde haren. In de Britse pers werd volop gespeculeerd dat zijn nieuwe, keurige kapsel een poging was om er premierwaardig uit te zien.

Binnen de parlementaire fractie van de Conservatieve Partij is het enthousiasme een stuk minder groot. Zijn collega’s vinden hem onbetrouwbaar, weinig serieus en een ongeleid projectiel. Ze zijn Johnsons talloze diplomatieke uitglijders in zijn korte periode als minister van Buitenlandse Zaken niet vergeten. Onhandige uitspraken over een Brits staatsburger in een Iraanse cel leidden mogelijk tot een verhoging van haar straf en in Myanmar declameerde Johnson een ongepast gedicht bij een tempelbezoek.

Eerste selectie

Voor het bemachtigen van het premierschap is de steun van fractiegenoten cruciaal. Bij de Conservatieve Partij maken de parlementariërs de eerste selectie in de leiderschapsrace. Zij kiezen twee kandidaten op wie 120.000 leden mogen stemmen. Johnson moet dus vooral zijn eigen fractie overtuigen van zijn geschiktheid. 

Premier Theresa May deed gisteren vanuit haar ambtswoning in Downing Street een handreiking naar Labour.Beeld REUTERS

May wil compromis

Na een marathonkabinetsberaad van zeven uur kwam premier Theresa May gisteren met een verklaring waarin ze zei met oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour om de tafel te wil om een compromis te vinden. Dat betekent dat ze richting een zachtere brexit beweegt.

May weet beseft heel goed dat Labour na uittreding juist een nauwe relatie met de EU wil. Een lidmaatschap van de douane-unie en de interne markt is daarbij niet uitgesloten.

Corbyn was in een eerste reactie positief, maar benadrukte dat het parlement betrokken moet blijven.

“Als we het niet eens worden, zullen we de verschillende brexitopties aan het parlement voorleggen,” beloofde de premier.

Als de twee er uitkomen, wil May het nieuwe plan voor de EU-top van 10 april in stemming brengen in het parlement. Als de aangepaste deal wordt goedgekeurd, denkt May dat de Britten voor 22 mei, de datum van de Europese verkiezingen, uit de EU kunnen stappen.

Mays stap houdt ook ik­ dat ze het risico loopt dat ze haar eigen Conservatieve Partij splijt. Ook minimaal de helft van haar kabinet heeft liever een no-deal-brexit, zonder afspraken, dan een douane-unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden