PlusAchtergrond

Boris Johnson omringt zich met pitbulls en vertrouwelingen

Premier Boris Johnson begint met een team van gelijkgestemde ijzervreters aan zijn opdracht om het ­Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te halen.

Boris Johnson bij zijn eerste kabinetsbespreking. Beeld Aaron Chown/AFP
Boris Johnson bij zijn eerste kabinetsbespreking.Beeld Aaron Chown/AFP

Tijdens zijn eerste toespraak als premier liet Boris Johnson woensdag geen ruimte voor twijfel open. Het Verenigd Koninkrijk verlaat, zonder mitsen of maren, in de herfst de EU. Het liefst met een verbeterd scheidingsakkoord, maar zonder deal als het moet. Om deze monsterklus tot een goed einde te brengen, vertrouwt hij op een kabinet met haar op de tanden. Controversiële benoemingen schuwt Johnson niet.

Niets straalt de compromisloze toon van Johnson meer uit dan de aanstelling van Dominic Cummings als zijn rechterhand. De steenharde strateeg achter de Vote Leave-campagne moet de lijnen voor de brexit uitzetten. Om de winst in het EU-referendum in 2016 veilig te stellen, schuwde hij geen middel. Een teamspeler is hij echter niet. Voormalig premier David Cameron betitelde hem als een career psychopath.

Heilig geloof

Eenmaal aangekomen op Downing Street 10 ontsloeg Johnson in razend tempo sleutelfiguren uit het kabinet van Theresa May. Binnen enkele uren maakten liefst zeventien ministers hun vertrek bekend. Wie zich niet achter zijn voornemen schaarde om zonder deal uit de EU te stappen, hield de eer aan zichzelf. Een heilig geloof in een harde brexit alleen was niet genoeg. Complete loyaliteit aan Johnson vormde een minstens zo belangrijke eis.

Johnson wil anders dan May meer delegeren. Om die reden wil hij op de belangrijkste posten vertrouwelingen plaatsen. Sajid Javid kreeg als eerste een uitnodiging. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken krijgt de leiding over Financiën. Priti Patel, voor het EU-referendum vaak met de beroemde rode bus op pad met Johnson, neemt diens oude plek over.

Jeremy Hunt, tegenstrever in de strijd om het leiderschap, wordt als minister van Buitenlandse Zaken opgevolgd door Dominic Raab, die als minister van Brexit opstapte uit onvrede over het akkoord van May met de EU. Raab gaat ook als vicepremier fungeren. Op Internationale Handel, een cruciale positie, komt Liz Truss, net als Patel een uitgesproken supporter van Johnson.

Aanvaringen

Michael Gove, voorheen minister van Milieu, wordt chancellor of the Duchy of Lancaster, minister zonder portefeuille. Dat lijkt op het eerste gezicht een lege functie, maar houdt in de praktijk in dat hij waarschijnlijk nauw gaat samenwerken met Johnson en op televisie de spreekbuis van de nieuwe regering wordt. Hij geldt als een van de meest capabele politici in Westminster.

Johnson zoekt in de strijd om een betere deal naar pitbulls. Met de keuze voor dergelijke hardliners geeft Johnson een helder signaal af aan Brussel. Zijn kabinet zal niet terugdeinzen om de EU het mes op de keel te zetten.

De ongeëvenaarde schoonmaak, door Britse media omgedoopt tot ‘Nacht van de Lange Messen’, brengt ook een behoorlijk risico met zich mee. De Conservatieve Partij heeft slechts een meerderheid van twee zetels in het Lagerhuis, inclusief de gedoogsteun van de Noord-Ierse DUP. Ontevreden partijgenoten kunnen hem eenvoudig dwarsbomen. En details van zijn strategie, vaak een zwak punt van Johnson, blijven vooralsnog afwezig.

17

In een paar uur nadat Johnson was benoemd tot premier, maakten niet minder dan 17 ministers uit het kabinet May hun vertrek bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden