Boris Johnson lanceert alternatief voor backstop

De Britse premier Boris Johnson dient woensdag zijn alternatief voor het Ierse grensprobleem van de brexit in bij Brussel. Noord-Ierland blijft daarin tot 2025 in de douane-unie van de EU, maar bepaalt zelf of het daaruit vertrekt.

De Britse premier Boris Johnson. Beeld EPA
De Britse premier Boris Johnson.Beeld EPA

In het langverwachte voorstel, dat Britse media hebben ingezien, komt Johnsons regering op de proppen met tijdelijke grenscontroles in de zee tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-­Ierland. Die worden eind 2020 opgetrokken en blijven vier jaar geldig. Tegelijkertijd komen er ook grensposten tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek.

Zo stapt Noord-Ierland samen met het Verenigd Koninkrijk uit de EU als de brexit doorgaat, maar blijft de ­regio tot 2025 onderdeel van de interne markt van de EU voor landbouwproducten en industriële goederen. Aan het eind van die periode beslist het Noord-Ierse parlement of de regio doorgaat met de regels van de EU of het VK.

‘Twee grenzen voor vier jaar’

Johnson gaf niet veel prijs over de inhoud van het voorstel bij het partijcongres in Manchester woensdag. Wel maakte hij duidelijk dat het voorstel dat hij woensdagavond indient zijn ‘ultieme aanbod aan Brussel’ is: als de EU-leiders dat niet accepteren, dan dreigt Johnson op 31 oktober zijn land zonder deal uit de unie te loodsen. “Laten we brexit voor elkaar krijgen,” (lets get brexit done) herhaalde hij voortdurend.

Het plan dat in de Britse media uitlekte, dat de niet heel flitsende werktitel ‘twee grenzen voor vier jaar’ heeft kregen, moet de gewraakte backstop vervangen. Die door de EU goedgekeurde oplossing om een harde grens te voorkomen tussen Noord-Ierland en Ierland, is een van de grootste knelpunten in het Lagerhuis.

De Democratic Unionist partij, Johnsons Noord-Ierse coalitiegenoot en een van de grootste tegenstanders van die backstop, heeft haar steun aan het nieuwe plan gegeven. Meerdere leden van de partij zeiden dinsdag tegen The Guardian tevreden te zijn met het voorstel.

‘Niet acceptabel’

Het belangrijkste verschil met de backstop is dat in Johnsons plan Noord-Ierland de touwtjes in handen heeft. Het parlement van de regio heeft de macht te bepalen wanneer het de EU verlaat. In de deal die Johnsons voorganger Theresa May sloot met de EU, was die bevoegdheid voorbehouden aan Brussel.

De EU-leiders zullen vermoedelijk niet bereid zijn deze controle zomaar op te geven. Geconfronteerd met het voorstel zei een functionaris in de Ierse regering dinsdag tegen de lokale nieuwszender RTÉ het alternatief van Johnson ‘niet acceptabel te vinden’.

De premier van Ierland, Leo Varadkar, zei in het verleden al vaker een tijdslimiet in het voorstel niet beter te vinden dan een no deal. De onzekerheid die dat met zich mee zou brengen, zou te veel spanning opleveren langs de grens. Bovendien zal Brussel niet blij zijn met de uitzonderingen op de douane-unieregels, die nodig zijn voor Johnsons plan.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt dat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de Britse premier woensdagmiddag om 17.15 uur aan de telefoon zal spreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden