PlusMijn Amsterdam

Boris Dittrich: 'Fietsen langs de grachten is een ervaring die je nergens ter wereld krijgt'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Boris Dittrich.

Josien Wolthuizen
Boris Dittrich: 'Amsterdam-Zuid zit echt in mijn vezels. Elke straat en elke steen heb ik leren kennen in al die jaren in de lokale politiek.' Beeld Charlotte Odijk
Boris Dittrich: 'Amsterdam-Zuid zit echt in mijn vezels. Elke straat en elke steen heb ik leren kennen in al die jaren in de lokale politiek.'Beeld Charlotte Odijk

Theater

"Het Betty Asfalt Complex op de Nieuwezijds Voorburgwal. Het is intiem, klein en midden in de stad. Je hebt er allerlei soorten voorstellingen: van jazzmuziek en stand-upcomedy tot kleine theatershows."

undefined

Kroeg

"Ik kom graag in café Mads op het Zoutkeetsplein in de Zeeheldenbuurt. Het is nog niet door toeristen ontdekt, er is altijd plek en het heeft een groot terras. Een van de eerste hoofdstukken van mijn boek speelt zich er af."

undefined

Kroeg

"Het Vondelpark. Toen ik nog in Amsterdam woonde, ging ik daar vaak 's ochtends joggen. Als het niet zo druk is, is het er echt prachtig. Het gaf een gelukzalig gevoel. Het is wel jammer dat ik tijdens zo'n rondje in het park de meniscus van beide knieën heb gescheurd, waardoor mij is afgeraden nog hard te lopen. Daarom fiets ik nu door het Vondelpark."

undefined

Mijn buurt

"Dat is Zuid, waar ik jarenlang fractievoorzitter ben geweest van D66. Dat deel van de stad zit echt in mijn vezels. Elke straat en elke steen heb ik leren kennen in al die jaren in de lokale politiek."

undefined

Met pek en veren de stad uit? 'Een heleboel coffeeshops.' Beeld Charlotte Odijk
Met pek en veren de stad uit? 'Een heleboel coffeeshops.'Beeld Charlotte Odijk

Met pek en veren de stad uit

"Een heleboel coffeeshops. Ik heb nu een huis vlak achter het Haarlemmerplein.
Als je daarnaartoe loopt vanaf het station, kom je er om de paar meter een tegen.
Een paar coffeeshops is prima, maar dit is te veel."

undefined

Lelijkste straat

"Ik zou de Wibautstraat hebben gezegd, maar ik fietste er laatst en zag dat er een mooie middenberm met groen is aangelegd, dus die noem ik toch niet."

De stad ontvluchten

"Ik wil de stad juist niet ontvluchten, ondanks dat ik zes jaar in New York heb gewoond en nu al vier jaar in Berlijn woon. Ik merk natuurlijk ook wel dat het drukker wordt, maar het blijft zo'n unieke stad."

"Als je langs de grachten fietst, met name in de ochtend als het nog niet zo druk is, is dat een ervaring die je nergens ter wereld krijgt. Amsterdam is echt mijn nummer 1, ik kom graag weer terug als ik klaar ben bij Human Rights Watch in Berlijn."

undefined

Kantjil & De Tijger in de Spuistraat Beeld Charlotte Odijk
Kantjil & De Tijger in de SpuistraatBeeld Charlotte Odijk

Beste restaurant

"Kantjil & De Tijger in de Spuistraat. Ik ben gek op Indonesisch eten en dat is hier ontzettend lekker en betaalbaar. Je moet er wel reserveren, want het is altijd vol. Mijn favoriete gerecht? Nasi rames."

Speciaalzaak

"Ik weet niet of je het een speciaalzaak kunt noemen, maar ik kom graag bij Scheltema op het Rokin. Als je met de roltrap omhoogaat en al die boeken ziet, lijkt het een soort tempel. Altijd als ik in Amsterdam ben, ga ik er wel even heen."

Het Apollohuis in Zuid Beeld Charlotte Odijk
Het Apollohuis in ZuidBeeld Charlotte Odijk

Favoriet gebouw

"Dat is het Apollohuis in Zuid, de vroegere Sociale Verzekeringsbank. Een markant gebouw met een prachtige vorm. Het is in de jaren dertig gebouwd, toen was het de tweede wolkenkrabber van Amsterdam en zijn tijd ver vooruit."

undefined

Mooiste uitzicht

"Sinds ik weg ben uit Amsterdam heb ik Noord ontdekt. Het terras van Eye vind ik heerlijk om te zitten en is heel geschikt voor zakelijke afspraken. Je hebt een prachtig uitzicht over het water, en op de achterkant van het Centraal Station. Je bent in het hartje van de stad, maar toch even helemaal weg."

undefined

Rijp voor de sloop

"Boven aan mijn lijstje staat het Ibishotel naast het station, een grijze hoteltoren die zo'n beetje aan het spoor staat. Het gebouw is monsterlijk lelijk. Het CS heeft best wel architectonische waarde. Zo'n lelijke, betonnen kolos ernaast is echt een doodzonde."

undefined

Mooiste gracht

"Het stuk waar de Brouwersgracht en de Prinsengracht elkaar kruisen vind ik een prachtig stukje Amsterdam. Met mijn ­telefoon maak ik vaak foto's van Amsterdam, omdat ik zo verliefd ben op de stad. Van die brug heb ik er al een hele hoop op Facebook geplaatst. Vooral mijn Amerikaanse vrienden vinden dat fantastisch."

undefined

Boris Dittrich: 'Nu is het Museumplein prachtig weids en groen.' Beeld Charlotte Odijk
Boris Dittrich: 'Nu is het Museumplein prachtig weids en groen.'Beeld Charlotte Odijk

Mooiste plein

"Het Museumplein. Dat komt door de tijd dat ik in de stadsdeelpolitiek zat. Ik heb er misschien wel een jaar van mijn leven over vergaderd. Het plein stond bekend als de kortste snelweg van Nederland, vanwege het asfalt. Nu is het een prachtig weids en groen plein. Als je op zondagochtend onder het Rijksmuseum door fietst, is het haast magisch."

undefined

Favoriete Amsterdammer

"Dan wil ik toch Eberhard van der Laan noemen. Ik vind het knap dat hij door duidelijk te zijn en niet iedereen te vriend proberen te houden, in Amsterdam als burgemeester fier overeind is gebleven. Ik snap heel goed dat hij nu bijna wordt heilig verklaard. Het is dik verdiend."

Museum

"Het Stedelijk Museum, dat sinds de verbouwing en de nieuwe directeur weer helemaal in opkomst is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden