Borghouts weer in de problemen

Anders dan hij tijdens het statendebat liet doorschemeren, zei Borghouts nu lid te willen blijven van de raad van toezicht van het ABP. Foto ANP

AMSTERDAM - De Noord-Hollandse commissaris van de koningin, Harry Borghouts, heeft de woede gewekt van de PvdA door vast te houden aan zijn nevenfunctie bij het ABP.

Als Borghouts de komende dagen geen afscheid neemt van die lucratieve bijbaan, dient de PvdA maandag tijdens de statenvergadering een motie van wantrouwen in. Het CDA zal de motie steunen.

Borghouts overleefde vorige maand het debat over de Landsbankiaffaire - waarbij de provincie 80 miljoen verloor - dankzij de toezegging kritisch te kijken naar zijn taken. Hij legde de politieke onderdelen van zijn portefeuille neer en deelde maandag in een overleg met de fractievoorzitters mee afstand te doen van drie nevenfuncties.

Anders dan hij tijdens het statendebat liet doorschemeren, zei Borghouts nu lid te willen blijven van de raad van toezicht van het ABP. ''Onacceptabel,'' zegt fractievoorzitter Tjeerd Talsma van de PvdA. ''We hebben Borghouts een kans gegeven aan te blijven als commissaris van de koningin. Hij heeft die kans gegrepen, maar maakt nu een terugtrekkende beweging.''

De PvdA heeft Borghouts gevraagd voor maandag uitsluitsel te geven over zijn bedoelingen. Talsma: ''Als die duidelijkheid niet komt, dienen wij een motie van wantrouwen in. Ik verwacht dat die met een ruime meerderheid zal worden aangenomen.''

GroenLinks, de partij van Borghouts, zegt de commissaris te steunen. Harmen Binnema zegt verbaasd te zijn over de ophef. ''Borghouts heeft in het verleden bewezen deze functie goed te kunnen combineren met zijn werk als commissaris. Ik snap niet waarom het nu plotseling een probleem zou moeten zijn.'' (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden