Bordjes Hallenkwartier worden weggehaald

De straatnaambordjes met daarop de toevoeging 'Hallenkwartier' worden weggehaald.

De bordjes werden 'voor een zelf te bepalen prijs' aangeboden op Marktplaats. 'Zelf demonteren'. Beeld Marktplaats
De bordjes werden 'voor een zelf te bepalen prijs' aangeboden op Marktplaats. 'Zelf demonteren'.Beeld Marktplaats

De bordjes werden in juni vorig jaar opgehangen op initiatief van ondernemers, maar vielen in de buurt rondom de Bellamy- en Kinkerstraat niet in goede aarde. Bewoners voelden zich niet voldoende gehoord in de besluitvorming over het ophangen van de bordjes.

Bovendien hingen ze in een naar hun zin veel te groot gebied. De naam Hallenkwartier stamt af van de Hallen in de oude tramremise aan de Ten Katestraat, maar het gebied waarin de bordjes hangen reikt tot aan de Vondelstraat en het WG-terrein.

Unaniem
Een bezwaarschriftencommissie adviseerde het dagelijks bestuur van stadsdeel West na bezwaren uit de buurt om het probleem aan het college voor te leggen. Er zijn op stedelijk niveau afspraken over de naamgeving van straten, niet over ondertitels zoals bijvoorbeeld 9 Straatjes of het Hallenkwartier. Stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester gaat op termijn pleiten voor stedelijk beleid daaromtrent. De bezwaarschriftencommissie adviseerde ook de bordjes voorlopig te verwijderen. Zeker vijftig bewoners dienden een bezwaar in.

Na een breed gesteunde motie van Thomas Veenstra (PvdA) besloot de bestuurscommissie dinsdag daar unaniem gehoor aan te geven.

De kans bestaat dat de bordjes op termijn terugkeren in de buurt. Er gaat nu eerst onderzocht worden hoe de buurt daadwerkelijk tegenover de bordjes staat. Zowel bewoners als ondernemers worden daarbij gehoord. De uitkomsten worden meegenomen in een voorstel dat aan het college wordt voorgelegd. Een uitgesproken voorkeur vóór of tegen de bordjes heeft het algemeen bestuur van West niet. "We laten ons leiden door de draagvlakmeting."

Gabi Choma (SP) verwacht in ieder geval geen meerderheid voor de bordjes. "Dat zou me echt verbazen." Choma is naast bestuurscommissielid ook buurtoptant van het Bellamykwartier en daar is volgens haar weinig animo is voor een naamsverandering. "Het is natuurlijk heel raar dat je je voordeur uitloopt en dan opeens een andere buurt op je straatnaambordje ziet staan."

Onwenselijke situatie
Veenstra zegt de uitkomsten van de draagvlakmeting nog wel af te wachten. "De bordjes hingen er onbevoegd en zo'n situatie is onwenselijk. Voor ze terugkomen willen we dat er onderbouwing en draagvlak voor is."

Bij een eventuele terugkeer hoeven de bordjes wat Veenstra betreft niet opnieuw tot aan het Leidsebosje te reiken. "Het gebied waar de bordjes hingen was inderdaad erg groot. Dat lijkt ons niet de bedoeling."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden