Bordelen in Amsterdam blijven voorlopig open

AMSTERDAM - De 33 seksbedrijven op de Amsterdamse Wallen waarvan de vergunning is ingetrokken, mogen nog een tijdje open blijven.Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag bepaald. De gemeente Amsterdam heeft volgens de rechter geen 'spoedeisend belang' om de prostitutiebedrijven met onmiddellijke ingang te sluiten.

Tijdens een kort geding vrijdag vochten zeven exploitanten de beslissing van de gemeente aan om de vergunning van hun bordelen in te trekken. Zij vroegen de rechter met succes het besluit op te schorten totdat alle bezwaarschriften zijn behandeld die de seksbazen bij de gemeente hebben ingediend.

De gemeente wil de betreffende ramen in de hoerenbuurt zo snel mogelijk dichttimmeren, nog voordat de bezwaarschriftenprocedure is afgerond. De gemeente beschuldigt de betrokken bordeelhouders onder meer van witwaspraktijken en betrokkenheid bij drugshandel.

Charles Geerts, een van de grootste seksbazen op de Wallen: ''Ik krijg nu de kans mezelf te verdedigen. Het gaat om gerechtigheid.'' Tegen de rechtbank zei hij zich enorm te storen ''aan het gelul over witwassen en criminelen''. ''Ik ben nooit veroordeeld en ik heb elk jaar belasting betaald. Ik schaam me diep over deze zaak tegen mijn personeel en mijn kinderen.'' Geerts moet van de gemeente twintig panden met ongeveer zestig ramen sluiten.

De gemeente besloot eind november 33 vergunningen in te trekken na intensieve controles naar criminele activiteiten van ondernemers op de Wallen. Hierdoor zou bijna een derde van de raamprostitutie in de rosse buurt verdwijnen.

Witwassen

De gemeente betoogde bij de rechter dat zolang de betrokken seksbedrijven open zijn, zij criminele activiteiten kunnen blijven faciliteren. Het gaat volgens het stadsbestuur bijvoorbeeld om de koop en verkoop van panden in kleine kring, waarbij telkens een hogere prijs wordt gevraagd. De meeropbrengst is dan witgewassen. De gemeente wil niet wachten tot de afhandeling van de bezwaarschriften, vermoedelijk eind mei.

De advocaten van de seksbazen zagen geen noodzaak direct tot sluiting over te gaan. ''Wij hebben hier eerder te maken met een spelletje roulette waar de rechter voor croupier moet spelen, dan met de zekerheden van burgemeester Cohen'', aldus Ramon Ridder, die de eigenaar van een kamerverhuurbedrijf en een paaldansclub bijstaat.

De rechtbank zag die noodzaak ook niet en vindt dat de compelexe zak zich leent voor een bodemprocedure. Die komt er als de seksbazen beroep instellen tegen de uitkomst van de bezwaarschriftenprocedure. De schorsing van het gemeentelijk besluit geldt tot vier weken hierna, besliste de rechter. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden