Bordelen erbij op Oudezijds Achterburgwal

De twee belangrijkste bordeeleigenaren die van de gemeente weg moeten uit het Sint Annenkwartier , ruilen hun drie panden met vijftien 'ramen' tegen vijf panden van de NV Stadsgoed op de Oudezijds Achterburgwal, waarin veertien raambordelen terugkomen.

Onder anderen de succesvolste modeontwerpers die tot nu toe tijdelijk ateliers hebben gehuurd in het kader van het project Red Light Fashion, krijgen een vaste plek in de panden. © ANP Beeld
Onder anderen de succesvolste modeontwerpers die tot nu toe tijdelijk ateliers hebben gehuurd in het kader van het project Red Light Fashion, krijgen een vaste plek in de panden. © ANP

De gemeente zal de NV Stadsgoed de 'planschade' vergoeden: de waardevermindering van de geruilde panden die ontstaat , doordat daarin geen prostitutie meer mag worden bedreven.

Dat is de uitkomst van onderhandelingen die zo'n twee jaar hebben geduurd. Ze zijn gevoerd in het kader van Project 1012, waarmee de gemeente de Wallen wil opschonen en de prostitutie beperken tot enkele zones. De panden worden volgend jaar in drie porties overgedragen, tussen mei en augustus.

Het gaat om de bordeeleigenaren Hans Brouns en Michel Florie, samen de grootste bezitters van raambordelen op de Wallen, met 56 ramen in eigendom. Hun bordelen moeten, net als alle andere raambordelen, weg uit het Sint Annenkwartier, vlak bij de Oude Kerk. Bordeelhouders die niet vrijwillig vertrekken, worden onteigend.

Een aantal pandeigenaren kan echter panden ruilen met de NV Stadsgoed. Die biedt elf van de panden aan de Oudezijds Achterburgwal aan die ze eerder heeft gekocht van de omstreden pornobaron 'Dikke Charles' Geerts. Op de Oudezijds Achterburgwal blijft raamprostitutie wel toegestaan. Over de zes overgebleven 'Geertspanden' die Stadsgoed nog in de aanbieding heeft, lopen onderhandelingen met andere geïnteresseerden.

Bedrijfjes en woningen
Stadsgoed gaat in de geruilde panden in het Sint Annenkwartier bedrijfjes en woningen onderbrengen. Onder anderen de succesvolste modeontwerpers die tot nu toe tijdelijk ateliers hebben gehuurd in het kader van het project Red Light Fashion, krijgen een vaste plek in de panden. In andere panden in de buurt wil Stadsgoed 'nog meer kansrijke initiatieven' een plaats geven, zegt directeur Ronald Wiggers.

'We zijn in gesprek met drie partijen die kleine bedrijfjes willen beginnen - het kleinste hotel van de stad; het kleinste restaurant: dat soort ideeën. We willen panden zo min mogelijk doorbreken, dus het moet wel klein. Denk aan het Parool Theater: het kleinste theatertje van de stad even verderop, dat wij verhuren,' zegt Wiggers. 'Het is de bedoeling dat de nu door ons verworven panden zo snel mogelijk worden ingevuld, terwijl daar nog prostitutie omheen zit.'

Stadsdeel Centrum hoopt medio 2012 het nieuwe bestemmingsplan te hebben vastgesteld waarmee de overige bordelen uit onder meer de Sint Annenbuurt kunnen worden gesloten. Wel geldt een overgangsregeling: de huidige bordelen mogen openblijven tot overeenstemming is bereikt over een ruil of vervangende locatie óf totdat de onteigeningsprocedure is afgerond. Hoe lang dat zal duren, is onzeker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden