Plus

Bor Verkroost (1978-2016) durfde te dromen ondanks ziekte

Op zaterdag 25 juni 2016 overleed Bor Verkroost (38) na een levenslange strijd tegen de nagenoeg onbekende ziekte epidermolysis bullosa, ook wel de vlinderziekte genoemd. De eerste versie van de film die over hem is gemaakt, heeft hij nog in première kunnen zien gaan.

Maxime Smit
Bor Verkroost was van het doorbreken van taboes. Beeld Floris Leeuwenberg
Bor Verkroost was van het doorbreken van taboes.Beeld Floris Leeuwenberg

Als Bor Verkroost iets kon, dan was het iemand in één seconde voor zich winnen. Goede vriendin Karen Schloszer kwam drie jaar geleden bij hem thuis een maand invallen als huishoudelijke hulp en bleef tot Verkroosts overlijden zijn verpleegster. "Ik was direct verkocht," zegt ze. "Zó'n leuke man. Daar wilde ik wel voor werken."

Bor Verkroost kwam de laatste jaren veelvuldig in het nieuws om te spreken over zijn ziekte epidermolysis bullosa (eb), ook wel vlinderziekte genoemd. Het is een zeer zeldzame ziekte, waarbij de huid bij de minste aanraking al kapotgaat of eigenlijk altijd kapot is. Verkroost hoopte door zijn optredens aandacht voor de ziekte en voor zijn stichting te vragen:
de Ebor Foundation, opgericht door vrienden. De stichting zet zich in om eb bij een groter publiek bekend te maken.

Met een lach

Of Verkroost nou bij RTL Late Night verscheen of gefilmd werd voor de documentaire die hij met fotograaf Floris Leeuwenberg over zijn eigen leven maakte: hij deed het altijd met een lach. Hij mocht dan ziek zijn - ­
hij kreeg later nog huidkanker - het leven moest gevierd worden.

Aan Het Parool vertelde Verkroost vorig jaar dat hij het een grote grap vond dat hij voor een seks- en mediaprijs was genomineerd. Die nominatie sleepte hij binnen voor zijn inzet om het taboe te doorbreken van escortservices voor mensen met een handicap. Hij maakte daar zelf ook gebruik van, vertelde hij. "Wie had dat ooit gedacht," zei hij. "Ik genomineerd voor een seksprijs! Ha!"

Verkroost was sowieso nogal van het doorbreken van taboes. In de documentaire Bor de film heeft hij het niet alleen over het gebruik van medicinale cannabis, maar ook over euthanasie, waar hij zelf voor zou kiezen als de pijn te erg werd.

Dat moment kwam zaterdag. Niets hielp meer. Verkroost had zijn beste vrienden en naaste familie om zich heen verzameld in zijn woning in Bos en Lommer. Er werd getoost op het leven en op Bor. Het mocht niet alleen een treurige dag worden: vanaf elf uur 's ochtends zat iedereen in de woonkamer met een glas wijn en met sigaretten, vertelt goede vriendin ­Sabina Dirks. "Eigenlijk zoals altijd als iedereen op bezoek kwam bij Bor." Om 13.18 uur overleed hij.

Bor Verkroost groeide op in Eemnes bij zijn moeder en stiefvader. Met zijn eigen vader had hij maar zelden contact. Verkroost deed de havo en begon zijn eigen bedrijfje als consultant in de gamingindustrie. Later studeerde hij enige tijd geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. De laatste jaren van zijn leven legde hij zich toe op de Ebor Foundation en op Bor de film.

Gewoon

Sabina Dirkse leerde Verkroost in 2003 kennen via zijn bedrijf. Ook zij werkte toen in de gamingindustrie. "Bor was een heel dappere, intelligente man," zegt zij. "Ik vond hem zo stoer. Toen ik hem leerde kennen was hij al zichtbaar ziek, maar hij stond gewoon op die borrel en hij had gewoon zijn eigen bedrijf."

Van Bor de film wordt een internationale versie gemaakt. Vorig jaar was er al een première in Tuschinski, met Verkroost. De definitieve versie laat ook zijn dood zien, maar zielig wordt het niet, zegt maker Floris Leeuwenberg. "Het gaat over kracht en waar die vandaan komt. Bor laat zien dat het soms uit je tenen moet komen, maar dat je dromen kunt nagaan."

Bor Verkroost wordt vrijdag gecremeerd. De avond ervoor wordt hij naar Ruigoord gebracht voor een laatste feest: om zijn leven te vieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden