Bootfestival Ship Happens definitief gestrand

Vier jaar na de aankondiging gaat definitief een streep door Ship Happens. Dat heeft organisator Peter van der Meulen donderdag per mail aan kaartkopers laten weten.

We zullen het nooit weten, misschien had Ship Happens er wel zo uitgezien. Beeld Shutterstock.com
We zullen het nooit weten, misschien had Ship Happens er wel zo uitgezien.Beeld Shutterstock.com

Het bootfestival had na jarenlange verschuivingen na de aankondiging in 2014 komend weekend plaats moeten vinden. Maar Ship Happens komt er ook nu niet. Nooit meer.

"Waarschijnlijk had je deze conclusie zelf ook al getrokken," staat in de donderdag verzonden mail. "Het is ondanks vele inspanningen jaar in jaar uit niet gelukt om een rederij te binden en een geschikte partner te vinden."

Organisator Van der Meulen kondigt aan als direct gevolg daarvan zijn faillissement aan te zullen gaan vragen. Voor welke van zijn bv's dat geldt, er staan er onder zijn naam meerdere in het handelsregister, is onduidelijk. Van der Meulen was donderdag onbereikbaar voor commentaar.

Kwart miljoen
Ship Happens werd in 2014 grootscheeps aangekondigd door Meubel Stukken, het bedrijf van Van der Meulen en organisator van feesten als OWAP, het Oud Hollandsch Acid Feest en Valtifest, dat inmiddels is overgenomen door Vault Events.

In het weekend van 6 tot 8 mei 2016 zou een cruiseschip de Noordzee opvaren voor drie dagen feest. Voorwaarde was dat men wel al in 2014 een toegangsbewijs à 250 euro kocht.

De 1160 hutten aan boord van het beloofde schip waren binnen een week 'uitverkocht'. Goed voor aanbetalingen ter waarde van een kwart miljoen euro.

Ship Happens voer in 2016 echter niet uit. Volgens Van der Meulen vanwege onenigheid met de rederij van het schip. Het festival werd verschoven naar mei 2017, maar ging ook toen niet door.

Lege kas
De gang van zaken had dusdanig veel media-aandacht getrokken dat Meubel Stukken het toen 'te risicovol' vond om een contract met een rederij tekenen. De vervoerder waarmee toen gedweept werd is of nu afgehaakt, of is er überhaupt nooit geweest.

In de tussentijd groeide de woede van de mensen die vier jaar geleden enthousiast een kaart hadden gekocht. Vanuit de organisatie van Ship Happens kwam zo nu en dan een mail met slecht nieuws, maar van verdere communicatie was geen sprake.
Van der Meulen en consorten waren onbereikbaar.

Valtifest
Datzelfde beeld was te zien bij de afwikkeling van Valtifest in 2016. Voor de negende editie van dat festival, jarenlang een vlaggenschip van Meubel Stukken, werden 2000 kaarten minder verkocht dan begroot.

Een harde klap voor de organisatie, goed voor een verlies van ten minste 70.000 euro. Terwijl een half jaar later veertig van de zestig artiesten nog op hun geld wachtten, kreeg ook daar niemand Peter van der Meulen te pakken.

Curator
Onderwijl bleef Meubel Stukken nog een tijd stug doorgaan met feesten organiseren. "Ondernemen zit in mijn bloed," zei Van der Meulen daar begin vorig jaar over tegen Het Parool. "Als er nu faillissement wordt aangevraagd, krijgt niemand meer iets. Alleen de curator."

Valtifest werd vorig jaar failliet verklaard en heeft onder een nieuwe eigenaar een bescheiden doorstart gemaakt.

Daags voor de vorig jaar geplande nieuwe datum valt ook voor Ship Happens nu definitief het doek. Wat dat voor de mensen met een kaartje betekent zal moeten blijken. Ship Happens had vorig jaar al te weinig in kas om iedereen terug te betalen. In het bericht aan gedupeerden wordt niet op tegemoetkomingen ingegaan.

Lees ook: Meubel Stukken wil ondanks penibele situatie door.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden