Boos om nieuw 'eroscentrum'

AMSTERDAM - Bewoners van de Nieuwmarktbuurt zijn opgeschrikt door een nepbericht over de komst van een eroscentrum.

Een zeer droog geformuleerde ambtelijke notitie van het Projectmanagementbureau van de gemeente Amsterdam zette velen op het verkeerde been. Twee bladzijden van deze nota werd afgedrukt in roemruchte buurtblad Opnieuw, dat deze zomer 25 jaar bestaat.

Het eroscentrum zou moeten komen te staan op het terrein van de voormalige Tandwielenfabriek Blom en het vroegere opvanghuis Walenburg, tussen de Nieuwe Jonkerstraat en de Nieuwe Ridderstraat.

Er zou gewerkt worden aan een gebied 'De Rode Driehoek', omsloten door de Geldersekade, de Prins Hendrikkade, de Kromme Waal en de Recht Boomssloot.
Afgesloten stegen zouden weer open moeten, om bezoekers beschutting te bieden.

De buurtbewoners waren in alle staten. Een nieuw eroscentrum strookt niet met het 1012-project, waarmee de gemeente probeert de wallen te saneren, criminele bedrijven te verdrijven en de platte seksbranche in te dammen. In dat licht klinkt het overplaatsen van een deel van de rosse buurt naar de overkant van de Geldersekade bizar.

Enkele bewoners vroegen boos opheldering bij het stadsdeel en het blad.
Gemeenteambtenaar Pierre van Rossum, coördinator van het Projectmanagementbureau, heeft het blad gevraagd geen fakeberichten meer te verspreiden.

''Aan het bericht zelf is absoluut niet te zien dat het een grap was,'' schatert redacteur Sjaak van Leden. ''Daarvoor moet je de hele krant eerst lezen.''

Aanleiding voor de actie was het zilveren jubileum van het krantje. De oud-raadsleden Els Agtstribbe (voorzitter van uitgeverij stichting Opnieuw) en Auke Bijlsma, beiden van de PvdA, werkten mee aan het nummer.

Opnieuw is voortgekomen uit de strijd tegen de metro, in de jaren zeventig. ''Een belangrijk wapen in de strijd was dat wij voortdurend fake-berichten plaatsten,'' aldus Van Leden. ''Daarmee lukte het ons geregeld het gemeentelijk apparaat lam te leggen. Om aan die glorietijd te herinneren hebben we het nog eens gedaan.''
Volgens het stadsdeel komt er een grote rectificatie. Stadsdeelvoorzitter Els Iping heeft daar op aangedrongen, nadat boze bewoners haar thuis hadden opgezocht.

De redactie van Opnieuw zegt echter niets van een correctie te weten. Wel zal Iping volgens de redactie in het volgende nummer haar plannen voor het 1012-gebied toelichten. (TON DAMEN)

Bewoners van de Nieuwmarktbuurt zijn opgeschrikt door een nepbericht over de komst van een eroscentrum. Foto ANP/ Pieterse Beeld
Bewoners van de Nieuwmarktbuurt zijn opgeschrikt door een nepbericht over de komst van een eroscentrum. Foto ANP/ Pieterse

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden