Boordcomputer in de taxi

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - Vanaf 1 oktober 2011 worden alle taxi's uitgerust met een boordcomputer, zodat chauffeurs beter in de gaten gehouden kunnen worden.

De boordcomputer registreert straks niet alleen de rij- en rusttijden van de chauffeur, maar ook het begin- en het eindpunt van de rit, de gereden afstand en de ritprijs. Klanten krijgen na de rit een bon waarop de details van de rit, de gegevens van de chauffeur en een klachtentelefoonnummer worden vermeld.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat hoopt met de boordcomputer fraude en illegale praktijken in de taxi tegen te gaan. Ook voor de chauffeurs heeft het apparaat voordelen, stelt de inspectie: hun rittenadministratie wordt immers overgenomen door de computer.

De gemeente, die graag haar greep op de taxibranche wil verstevigen, is blij met de boordcomputer. ''Chauffeurs die omrijden vallen door de mand,'' meldt een woordvoerder. Toch zal het zeker tot 2013 duren voordat passagiers in Amsterdamse taxi's iets merken van de maatregel: de inspectie geeft de branche twee jaar de tijd om over te stappen op de boordcomputer. Pas daarna wordt het niet hebben van zo'n apparaat strafbaar.

Chauffeurs van TCA zijn niet blij met de invoering. ''Wij hebben allang zo'n systeem. De centrale kan nu al precies zien hoe en waar we rijden. Maar nu moeten wij dus ook dat systeem aanschaffen,'' zegt Taxi Joke, woordvoerster van het straatoverleg, dat de 2200 TCA-chauffeurs vertegenwoordigd.

De chauffeurs krijgen weliswaar 600 euro subsidie op de aanschaf, maar vrezen alsnog zo'n tweeduizend euro te moeten investeren. ''Waarom pakken ze de kakkerlakken (chauffeurs die niet bij een centrale zijn aangesloten) niet aan?''

Taxi Joke vreest dat de slechte chauffeurs nog drie jaar rondrijden. ''Iedere blinde kan nagaan dat die jongens van de taxi afgaan als ze streng worden gecontroleerd. Maar tot eind 2013 kunnen ze gewoon hun gang gaan, want de controles zijn minimaal en de pakkans is bijna nul. En als ze wel een keer wel gepakt worden, rijden ze twee dagen later weer vrolijk rond met een andere oude Mercedes.'' (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden