Boor onder 100 jaar oude kade

AMSTERDAM - De tunnelboormachine bevindt zich al voorbij het zogeheten vriesscherm aan het Natte Damrak. Daar is de machine in de niet bevroren Amsterdamse bodem terecht gekomen. De 83 meter lange boor heeft intussen negentig meter afgelegd, en heeft daarmee geheel de startschacht voor het stationsplein verlaten.

Tevens is de machine onder de oude kademuur langs het Natte Damrak aangeland. ''Dit is,'' aldus een woordvoerder van de Dienst Noord/Zuidlijn (DNZL):''een spannende fase.''

De meer dan honderd jaar oude kademuur werd eerder door de DNZL met ankers gestabiliseerd, zodat de boormachine zich er probleemloos doorheen kan graven. Uit voorzorg heeft de DNZL op het Damrak, ter hoogte van de huisnummers 24 tot en met 27, aan de kant van het water, een stuk van het trottoir afgezet.

Het betreft de steigers van rederij Plas. Niettemin blijven de steigers van de reders te allen tijde voor publiek bereikbaar. Het verkeer wordt niet gehinderd. Wel is de uitstap-halte van de touringcars een stuk verplaatst. De extra veiligheidsmaatregelen waren eerder door de DNZL aangekondigd.

Vanuit de schacht kan, aldus een woordvoerder van de Dienst Noord/Zuidlijn (DNZL), nog net de in de tunnel verdwenen staart van de boor gezien worden. De komende dagen zal de machine, die nog onder de gemiddelde snelheid van acht meter per dag blijft, mogelijk langzaam versnellen.

Hoewel de eerste honderden meters van het boorproces relatief tot het meest risicovolle deel van het tunnelboren behoort, lijkt de start van het boorproces min of meer vlekkeloos verlopen.

Vorige week kwam er nog wel bentoniet, vulstof dat wordt gebruikt bij het onder druk zetten van de boorkop van de machine, in het riool terecht. Toiletten bij het Barbizon Hotel en de St. Nicolaaskerk stroomden over, maar het euvel was snel verholpen. Over de oorzaak van het incident tast de DNZL nog in het duister. (TON DAMEN)

Op www.hierzijnwij.nu wordt de plek aangewezen waar de boor 'Gravin' zich bevindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden