'Boor NZ-lijn moet bij RAI de grond in'

AMSTERDAM - De boor die de tunnel voor de Noord/Zuidlijn moet graven, moet niet op het Damrak, maar bij de RAI de grond in. Dat eist stadsdeel Centrum, samen met harde garanties voor de veiligheid van historische panden langs het boortracé.

De eisen zijn geformuleerd door de fracties van PvdA en GroenLinks, samen goed voor een meerderheid in het bestuur, en met de steun van oppositiefracties, waaronder de SP. ''Wij nemen onze verantwoordelijkheid, nu de gemeente zo klungelt,'' zegt GroenLinkswoordvoerder Dingeman Coumou.

De panden langs het metrotracé, waaronder monumenten, mogen geen gevaar lopen, stelt Coumou. ''Amsterdam heeft net plaatsing van de binnenstad op de Unescolijst van werelderfgoed aangevraagd.

Om het risico van aantasting van gebouwen langs het tracé te minimaliseren wil Coumou dat de boorkop bij de RAI de grond in gaat. ''Daar is ruimte om ervaring op te doen, vóórdat de boor de binnenstad bereikt.'' Verder wil hij een verklaring van de gemeente dat boren 'veilig' is, voorzien van handtekeningen van buitenlandse experts.

De gemeente heeft bij de metrobouw de leiding, maar Coumou en Luud Schimmelpennink (PvdA) wijzen er op dat het toezicht op panden in het centrum valt onder inspecteurs van Bouw- en Woningtoezicht van het stadsdeel. Coumou: ''Uit het rapport van de Ombudsman blijkt dat onze ambtenaren hun werk niet konden doen omdat de gemeente steken liet vallen. Zij werden niet geïnformeerd over risico's, reparaties, lekkages en verzakkingen.''

Stadsdeelvoorzitter Els Iping (PvdA) moet volgens Coumou bij wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) betere samenwerking afdwingen. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden