Update

Boor Noortje bovengronds te volgen

Foto Marc Driessen Beeld
Foto Marc Driessen

AMSTERDAM - Hadden de brommende ondernemers al bouwschuttingen, lawaai en dalende omzetcijfers om ze aan de aanleg van de Noord/Zuidlijn te herinneren, woensdag is daar een 3,5 meter hoge rode pijl bijgekomen. In de ochtend werd het gevaarte op het Damrak geplaatst.

De pijl geeft aan waar boor Noortje zich door de tweede zandlaag werkt. Een gekkigheidje van Projectbureau Noord/Zuidlijn. Want, legt projectleider Joost Joustra uit: ''Weinig mensen die over het Damrak lopen, zullen zich realiseren dat 22 meter lager een tunnel wordt gebouwd.''

Voor nummer 48-50, op de stoep bij Bistro & Argentijns Steakhouse, werd vanochtend het metalen apparaat neergetakeld. Plop, midden op het trottoir. De leveranciers, stadsdeelreinigers en passanten zullen er omheen moeten. Maar zelfs de rioollucht die uit een put verderop opsteeg, mocht de pret niet drukken.

Het gaat uitstekend, werd meermaals benadrukt door glimmende medewerkers van het Projectbureau, die eindelijk een wat prettiger boodschap te verkondigen hadden dan die over financiële tegenvallers en verzakkingen. Noortje heeft zich zonder problemen door een eeuwenoude walmuur gewerkt en ook bovengronds blijft alles overeind staan.

De westelijke tunnelbuis is nu 215 meter lang en er zijn inmiddels 136 tunnelringen gebouwd. Kortom:?het zelfvertrouwen bij de bouwers groeit. De pijl - die zich als een soort phallus erectus op het Damrak manifesteert - was er zonder deze attitude nooit gekomen.

Souvenirverkoper Roye Segev van Amsterdam Today kijkt misprijzend naar het object dat schuin voor zijn winkel is geplant. ''Waar is dit goed voor?'' Als hij hoort dat het een markering is, om aan te geven waar boor Noortje uithangt, trekt hij zijn wenkbrauwen op. ''Wat schiet ik met die informatie op? Dit ding is volstrekt nutteloos.''

Woordvoerder Michiel Jonker van de Noord/Zuidlijn komt er breed lachend bij staan: ''Voor Amsterdammers is de Noord/Zuidlijn een belangrijk project. Die willen graag weten hoe het ervoor staat.''

Segev werkt dan wel op het Damrak, maar het kan hem geen moer schelen.

Jonker: ''Geniet er maar van, vrijdag is de pijl weer weg.'' De pijl reist met namelijk met Noortje mee. Maandag, woensdag en vrijdag wordt de joekel - die maar liefst twaalfhonderd kilo weegt - met een heftruck verplaatst.

Hadden ze hem niet lichter kunnen maken? ''Nee,'' zegt Jonker. ''We hebben de constructeur te verstaan gegeven dat de pijl drie dronken Engelsen moet kunnen hebben.'' (MALIKA SEVIL)

Zie ook: Waar is de boor?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden