Boom heeft het hard in stad

Het is overdreven te spreken van een kaalslag, zegt 'boomconsulent' Hans Kaljee. ''We hebben vierhonderdduizend bomen in Amsterdam,'' zegt de bomendeskundige van de gemeente.Wel zijn er plekken in de stad waar de storm flink om zich heen gegrepen heeft. Kaljee vraagt zich dan meteen af waarom.

In het Vondelpark ligt de oorzaak voor de hand. Door de vele neerslag van woensdag en donderdag was het toch al hoge grondwaterpeil dusdanig gestegen dat de bodem van het park veel weg had van een moeras. De boomwortels vinden dan geen houvast meer.

Maar waarom de storm andere bomen noodlottig is geworden, is soms ook Kaljee een raadsel. ''Sommige van de gesneuvelde bomen zijn echt klokgaaf. Op andere plekken vragen we ons af waarom een boom eigenlijk nog overeind staat.'' Was het de windrichting, stond hun kruin vol in de wind?

Stormproef

De gemeente beproeft de standvastigheid van verreweg de meeste bomen jaarlijks door met een lier en een kabel aan de stam te sjorren. Na zo'n stormproef moet soms worden besloten een verzwakte of dode boom uit voorzorg te kappen.

Maar een boom kan veel te lijden hebben zonder dat dit direct de stabiliteit aantast. Kaljee: ''Door de aanleg van kabels en leidingen, het verbreden van de straat of het aanleggen van een fietspad kunnen de wortels zijn afgehakt. Maar een boom reageert altijd pas vijf tot tien jaar later op dat soort dingen.''

En dan bestaat het bomenbestand in de binnenstad ook nog eens voor negentig procent uit iepen. ''De taaiste bomen die we kennen,'' zegt Kaljee.

De meeste andere soorten kunnen het niet bolwerken in de stad. Behalve het hoge waterpeil krijgen bomen hier nu eenmaal nogal wat te verduren. ''Kademuren, graafwerk, verdrukking door auto's, strooizout,'' somt Kaljee op.

Dat ze niet allemaal overeind blijven tijdens een flinke storm in zo'n drukke omgeving is dus niet eens zo verwonderlijk. Kaljee: ''Eigenlijk is de stad helemaal geen aantrekkelijke omgeving voor bomen. Daar mogen we wel eens wat meer van doordrongen raken.''Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden