Boogerd boegbeeld van een generatie

Een winnaar was hij niet. Michael Boogerd was wel de populairste Nederlandse wielrenner en beste klimmer van zijn generatie. Hij won twee touretappes en de Amstel Gold Race en pakte tal van ereplaatsen. 'Ik heb laten zien dat ik bij de wereldtop hoor', klonk het dan, vaak enigszins verongelijkt. Ook in ander opzichten bleek hij erbij te horen. Woensdag was Boogerd de zoveelste renner die toegaf jarenlang doping te hebben gebruikt.

Michael Boogerd. Beeld anp
Michael Boogerd.Beeld anp

Die bekentenis kwam op een moment dat de druk groter en groter werd. Bij zijn afscheid in 2007 zei Boogerd 'in zijn beleving' nooit doping te hebben gebruikt. Dat was een zinnetje dat vragen opriep, maar toen de beerput afgelopen najaar met het Usada-rapport rond Lance Armstrong open ging, hield Boogerd zich stil. Hij wilde niet de kop van jut zijn. 'Laat anderen eerst maar eens iets vertellen', antwoordde hij op vragen over een mogelijk dopingverleden.

Matschiner
De bewijzen werden steeds groter, het regende bekentenissen van oud-collega's. Boogerd kwam in het nauw: eerst ontkende hij Stefan Matschiner, een Oostenrijkse dopingdealer, ooit te hebben ontmoet. Later had hij bij hem vitaminenpillen en afslankproducten voor zijn vrouw besteld. Toen in NRC Handelsblad vorige week de rekeningen werden geopenbaard kon dat verhaal geen stand meer houden. 'Voor 17.000 euro kun je wel heel veel vitaminen kopen', verklaarde Matschiner, die overigens nooit letterlijk zei dat Boogerd zich via hem drogeerde. 'Ik wil geen renners verraden.'

Boegbeeld
Boogerd debuteerde in 1994 bij de beroepsrenners. Hij werd, samen met Erik Dekker, het boegbeeld van het Nederlandse wielrennen tot zijn afscheid in 2007. Hoogtepunten waren zijn ritzeges in de Ronde van Frankrijk in 1996 en 2002 en zijn zeges in Parijs-Nice en de Amstel Gold Race van 1999. 'Ik mag terugkijken op een mooie carrière waarin ik veel gewonnen heb, maar ook veel verloren', zei hij toen hij in het voorjaar van 2007 vertelde dat het zijn laatste seizoen was. De Ronde van Lombardije zou zijn laatste wedstrijd worden. Het noodlot sloeg de week ervoor toe. Boogerd viel tijdens een training en liep daarbij een knieblessure op.

Na zijn carrière
Nadat hij zijn loopbaan beëindigd had zocht Boogerd lang naar een nieuwe invulling van zijn leven. Bij Rabobank deed hij wat pr-werk maar werd hij na een jaar afgedankt. Zijn huwelijk met ex-Miss Nederland Nerena Ruinemans strandde, samen hebben ze één zoon. Boogerd kwam weer volop in de schijnwerpers als winnaar van Sterren Dansen Op Het IJs waar hij ook zijn huidige partner Darya Nucci leerde kennen. In december kregen ze een dochter.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa
Stefan Matschiner. Beeld epa
Stefan Matschiner.Beeld epa
Boogerd bij Sterren dansen op het ijs met Darya Nucci. Beeld anp
Boogerd bij Sterren dansen op het ijs met Darya Nucci.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden