'Boodschap bisschop verdrietig en hard’

Bisschop Antoon Hurkmans van Den Bosch heeft vrijdagochtend in een gesprek met COC Nederland en hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant het standpunt van de rooms-katholieke kerk herhaald dat het verzoek aan praktiserende homoseksuelen is om niet ter communie te gaan.

Wel erkende de bisschop dat door de rel over de weigering van de hostie aan de openlijke homoseksuele prins carnaval in Reusel een open zenuw is geraakt.

Hurkmans vertelde na afloop van het gesprek aan de pers dat hij de pijn kan delen van mensen die het belangrijke sacrament niet kunnen ontvangen. Hij hoopt dat homoseksuelen de kerk niet loslaten. „De communie is maar een onderdeel van het geheel.”

De eigen verantwoordelijkheid van kerkgangers om de heilige communie te ontvangen en daarmee het geloof te onderschrijven is groot, benadrukte Hurkmans. Plebaan (pastoor) Geertjan van Rossem van de Sint-Jan in Den Bosch erkende dat de afgelopen jaren een zekere onzorgvuldigheid is geslopen in de uitreiking van de hostie en hij verwacht dat kerkgangers de komende tijd meer uitleg zullen krijgen over de betekenis ervan.

Partijen spraken over een open en vriendelijk gesprek. Vice-voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland noemde de boodschap van de bisschop echter ’verdrietig’ en ’hard’.

Het is nog onbekend hoe het bisdom gaat reageren op de oproep aan homoseksuelen om zondagochtend de eucharistieviering in de Sint-Jan bij te wonen. Het bisdom denkt daar nog over na maar is bezorgd over een verstoring van de mis, vertelde Van Rossem.

Het COC en de Gay Krant betitelen de actie van zondag als een smeekbede. Hoofdredacteur Henk Krol kondigde aan dat hij de mis zal bijwonen maar niet ter communie gaat. „Ik wil niet provoceren.”

null Beeld
Bisschop Hurkmans van Den Bosch. (ANP/Robert Vos) Beeld
Bisschop Hurkmans van Den Bosch. (ANP/Robert Vos)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden