'Boodschap Al-Zawahri niet door NSA onderschept'

De onderschepte boodschap van Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri die de aanleiding was voor de sluiting van Amerikaanse ambassades is niet onderschept door de in opspraak geraakte Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat heeft een bron bij de Amerikaanse inlichtingendiensten gezegd.

Archiefbeeld van Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri Beeld ANP
Archiefbeeld van Al-Qaida-leider Ayman al-ZawahriBeeld ANP

De omstreden programma's van de NSA die aan het licht zijn gebracht door klokkenluider Edward Snowden speelden volgens de bron geen rol bij de oorspronkelijke onderschepping van de boodschap. Toen het terreurplan eenmaal was ontdekt kon met de programma's van de NSA wel worden nagegaan met wie de Al-Qaida-leiders contact hebben gehad.

De boodschap van Al-Zawahri aan Nasser al-Wahishi, een Al-Qaida-leider in Jemen, werd enkele weken geleden opgepikt en leek aanvankelijk over een tegen Jemenitische doelen gerichte actie te gaan. Later bleek dat de bedreiging gold voor Amerikaanse en andere westerse doelwitten. De Amerikaanse regering ging hierop over tot sluiting van diplomatieke posten in het Midden-Oosten en in Afrika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden